Elokuussa Epicenter Helsingin maajohtajana aloittanut Riikka Jakovuori on teknologia-alan konkari. Hänen aiempiin työnantajiinsa on lukeutunut isoja korporaatioita, mutta myös vahvoja kasvuyrityksiä sekä startupyrityksiä. Aiemmin hän on työskennellyt muun muassa Accenture ssa, F-Secure ssa, Nixu ssa ja TeliaSonera ssa.

Epicenterin vetäjäksi hän siirtyy digitaalisten palveluiden, konsultoinnin ja johtamisen asiantuntijayritys Gofore Oyj:stä, jossa Jakovuori työskenteli toiminta- ja johtamis-kulttuurikonsultoinnin vastaavana johtavana konsulttina. Jakovuori on sertifioitu yritysvalmentaja ja hän syventää parhaillaan opintojaan valmentavan johtamisen koulutusohjelmassa Henley Business Schoolissa Lontoossa.

Epicenter on kansainvälinen verkosto, jossa on mukana 500 yritystä ja 6 000 jäsentä. Ruotsissa vuonna 2015 perustettu Epicenter tarjoaa jäsenyrityksilleen mahdollisuuden kansainvälisiin kontakteihin, verkostoitumiseen ja vuorovaikutukseen.

Parikymmentä vuotta kestänyt ura teknologia-alalla on Jakovuoren mukaan oiva ponnahduslauta johtotehtäviin kansainvälisessä innovaatiotalossa.

"Hyppään ilolla uuteen työtehtävääni, sillä koen, että minulla on paljon annettavaa. Intohimoni on menestyvän ja uudistuvan liiketoiminnan luominen, organisaatioiden uusien ilmiöiden oivaltaminen ja ratkaisujen löytäminen yhdessä asiakkaiden kanssa."

"Muutos on kaikkien huulilla. Teknologia on iso draiveri, mutta olen nähnyt läheltä, kuinka muutoksen aikaan saaminen organisaatioissa on usein hyvin hidasta. Näen, että Epicenterin bisnesmalli tarjoilee erinomaisen alustan, jolla voidaan auttaa yrityksiä kasvamaan", Jakovuori kertoo M&M:lle.

Epicenterin toimitusjohtaja ja sen perustajiin lukeutuva Patrick Mesterton kertoo, että Jakovuoren pitkä kokemus on hyväksi hänelle

"Olemme erittäin iloisia siitä, että saamme Riikan Epicenterin perheeseen. Hänen vahva kokemuksensa myynnistä, markkinnoinnista ja johtamisesta tekee hänestä juuri oikean henkilön kehittämään Epicenteriä. Osaamisensa myötä hän pystyy tarjoamaan organisaatioihin uusia ajattelumalleja ja auttamaan heitä uudistumisessa ja digitaalisessa kehityksessä", kommentoi Mesterton tiedotteessa.

Suomalaisia ja globaaleja yrityksiä

Epicenter on viidessä maassa toimiva verkosto, joka tarjoaa uudenlaisen kansainvälisen verkoston ja kasvualustan yrityksille tarjoten jäsenilleen innovaatio- ja kasvua edistäviä palveluita, asiantuntijuutta ja joustavia työtiloja sekä mahdollisuuden kansainvälisiin kontakteihin ja toimintaan.

Toiminnan tavoitteena on inspiroida, tukea ja edistää verkoston jäseniä uuden liiketoiminnan ja kasvun mahdollistajana. Epicenter Helsinki tarjoaa erilaisia jäsenyyksiä yrityksille. Jäseneksi pääsee vain kutsulla.

"Haluamme sillä varmistaa sen, että mukaan tulevat yritykset todella haluavat paneutua ja tehdä töitä osana yhteisöä. Toimintafilosofia lähtee siitä, että jokainen yritys saa virikkeitä ja inspiraatiota muualta, mutta myös antaa niitä muille", Jakovuori kertoo.

Jakovuoren mukaan Epicenterin jäseninä on johtavia kotimaisia ja globaaleja yrityksiä. Helsingin Epicenterin jäseniä ovat muun muassa Amazon in pilvipalveluita tuottava AWS, digitaalisia palveluita tarjoava Combient, S-pankki, Valtion omaisuudenhallintayhtiö Vake, kasvuhakkerointiyritys GrowthTribe, mainostoimisto Taivas, ohjelmistoyritys NCrypted, perintätoimisto Nordisk Renting, konsultointiyritys Energiavalmennus, digiyhtiö Industry62 sekä konseptisuunnitteluun ja konsultointiin keskittynyt Auramo-Stenwall.

"Tavoitteenamme on yhdistää parhaat suuryritykset ja kasvuyritykset uuden äärelle. Haluamme synnyttää aitoa vuorovaikutusta ja yhteistyötä kasvuyritysten ja perinteisten yritysten välille. Olemme hyvällä matkalla ja tulevaisuus näyttää lupaavalta", Jakovuori sanoo.

Katse maailmalle

Suomi tunnetaan startupyritysten ja erityisesti digitalouteen ja teknologiaan liittyvien innovaatioiden luvattuna maana. Hyvä bisnesidea ei kuitenkaan itsessään takaa startupyrityksen nousua vahvaksi kasvuyritykseksi.

"Tänä päivänä Suomesta nousee ihan mielettömiä teknologioita. Haasteena kuitenkin on saada innovatiiviset yritykset seuraavalle tasolle. Valitettavan monet kasvuyritykset jäävät kiinni päivän polttaviin asioihinsa, jolloin haluttua kasvua ja uusia innovaatioita ei välttämättä synny", Jakovuori sanoo.

Jakovuoren mukaan Epicenterin kaltainen yhteisö ja verkosto haluaa vauhdittaa erikokoisten yritysten liiketoimintaa. Jäsenille on tarjolla viikoittaista ohjelmaa ja tapahtumia, jäsenten ja yhteisön toimesta.

Epicenterin jäsenyritykset voivat tulla keskenään erilaisilta toimialoilta, mutta keskiössä ovat hyvin usein tavalla tai toisella teknologiaan kytkeytyvät avaukset. Jakovuori mainitsee esimerkkeinä muun muassa finntech-, foodtech- ja cleantech-alan organisaatiot sekä hyvinvointiin liittyvät toimialat.

"Pyrimme pysymään koko alan ajan hermolla seuraten trendejä, jotka ovat nyt kuumia, ja joille on maailmalla tarve. Tätä haluamme ruokkia hyvillä suomalaisilla organisaatioilla ja innovaatioilla, jotta ne pääsevät kasvupolulle sekä Suomessa että kansainvälisesti", Jakovuori toteaa.

Epicenter Helsinki on kehitetty yhdessä kiinteistöyritys Ilmarisen kanssa. Helsingin lisäksi Epicentereitä löytyy Tukholmasta, Amsterdamista ja Oslosta. Jäsenet ovat oikeutettuja käyttämään eri kaupungeissa sijaitsevia Epicentereitä. Verkoston tavoitteena on laajentua lähivuosina.