Poikkeustilanne on muuttanut kulutustamme. Siirryimme vessapaperihamstrauksesta webinaari-tuunattuihin kotivaatteisiin. Arjen pienet ylellisyydet korvasivat vaatekaapin turhanpäiväisen täydennyksen. Tarpeellisuuksien hankinta on siirtynyt verkkoon, viihde suoratoistopalveluihin ja ravintolaillalliset Woltiin.

Nyt jos koskaan voimme rakentaa paikallisuutta arvostavaa yhteiskuntaa!

Globaali kriisi on nimittäin tehnyt näkyvämmäksi markkinan riippuvuussuhteet, pitkien toimitusketjujen haasteet ja markkinan systeemisyyden. Perhosvaikutus toteutuu: kysynnän vähentyessä brändit peruvat tilauksiaan, ja seuraukset moninkertaistuvat pitkien tuotantoketjujen alkupäässä. Palkka, joka ennen riitti hädin tuskin elämiseen, jää saamatta. Köyhyys tappaa enemmän kuin korona – mutta niin tekee myös ilmastonmuutos.

Vaikka pienet toimijat ovat heikommassa asemassa, kriisin keskellä lyhyet tuotantoketjut nousevat arvoon arvaamattomaan. Pure Waste valmistaa kangasmaskeja kierrätetystä puuvilla-polyesterisekoitteesta, Voglia tekee sairaala-asuja yhteistyönä Puro Designin kanssa, Kyrö ja Helsinki Distilling Company valmistavat käsidesiä teollisuus- ja kuluttajakäyttöön.

Vaikka nopean reagoinnin taustalla on idea työllistämisestä, soraääniltäkään ei ole vältytty. Somekeskusteluissa #supportyourlocal-kampanjoita on myös teilattu kulutukseen lietsonnaksi ja yritysten ajankohtaiset suunnanmuutokset kriisillä rahastamiseksi.

Mutta me olemme riippuvaisia toisistamme.

Ilman asiakkaita ei ole yritystä. Ilman yritystä ei ole työpaikkoja tai palkkoja, joiden turvin teemme hankintoja. Paikallisia toimijoita voi tukea myös muilla tavoilla: somenäkyvyyden ja suositteluiden kautta ostokykyiset kuluttajat löytävät helpommin pienet ja paikalliset toimijat.

Koronakriisin kiireellisyys tuntuu häivyttäneen ilmastoahdistusta. Globaali pandemia on osoittanut ketteryytemme mukautua, se on näyttänyt muutosten nopeuden ja niiden positiiviset ympäristövaikutukset. Voisimmeko siis oppia koronakriisistä ja nähdä sen innovaation ikkunana – hetkenä, joka muuttaa suuntamme pysyvämmin kohti kestävämpää kulutuskäyttäytymistä ja tulevaisuutta?

Haluatko kohdata pandemian jälkeisen ajan globaalien ketjuliikkeiden ympäröimänä vai pienten suomalaisten toimijoiden rikastamana?

Jokainen meistä on osa ratkaisua. Valinnoillamme voimme vaikuttaa, koska tulevaisuutta tehdään tässä ja nyt.

Kirjoittaja on tutkija­tohtori Aalto-yliopistossa. Hän kouluttaa vastuullisia tulevaisuuden tekijöitä.