Ruotsin muotimarkkinat näyttävät piristyneen pitkän alakulon jälkeen. Analyysiyhtiö Inderes arvioi maanantaina, että käänne voi tukea myös Stockmann iin kuuluvaa Lindex , jonka tuloksesta iso osa tulee Ruotsista.

Alan kattojärjestön Svensk Handel Stilin kansliapäällikön Maria Sandow in mukaan varhain tullut kesä on houkutellut ruotsalaiset vaateostoksille.

”Se on erittäin hienoa monille paineen alla olleille liikkeenomistajille”, Sandow sanoo Kauppalehdessä.

Nettivälittäjä Nordnetin sijoitusasiantuntijan Joakim Bornold in mukaan kevään myyntipiikissä on kyse kertaluonteisesta pompusta.

”Siitä ei kannata liikaa innostua. Kuluttajien ostovoima ja ennen kaikkea ostohalut ovat saaneet siipeensä johtuen hankaluuksista asuntomarkkinoilla ja huolista talouden suhteen”, Bornold sanoo.

Muotikaupan Stil-indeksi nousi huhtikuussa 5,6 prosenttia ja toukokuussa 3,0 prosenttia.

Luvuissa pitää kuitenkin huomioida indeksiin tullut muutos: maaliskuun jälkeen mukaan on laskettu myös yhtiöiden verkkokauppa.

Indeksissä ei ole vielä yhtään puhdasveristä verkkokauppaa. Verkkokaupan osuus on noussut vahvasti vuosi vuodelta, ja se vastaa nyt noin 15 prosenttia Ruotsin muotikaupasta.

”Vuodet 2016 ja 2017 olivat erittäin vaikeita perinteiselle muotikaupalle. Tiedämme kokemuksista elektroniikka- ja kirjakaupan aloilta, että muutos tapahtuu. Liikkeiden määrä on vähentynyt, osin ketjujen yhdistyttyä”, Sandow sanoo.

Sandow haluaa olla optimisti. Hän uskoo jonkinlaiseen toipumiseen markkinoilla tänä vuonna.

”Koska kevään ja alkukesän myynti on ollut niin hyvää, tuotteita on saatu paljon kaupaksi normaaliin hintaan. Uusia kesävaatteita on myyty paremmilla marginaaleilla, mikä on juuri sitä, mitä tarvitaan.”

Tulevat kuukaudet ovat loma-aikaa. Heikko kruunu voi houkutella useampia matkailijoita lomalle Ruotsiin, mikä hyödyttäisi kauppaa.

Lue koko artikkeli Kauppalehdestä.