Suomalainen Polar kehitti Flow-nimisen fitness-sovelluksen, joka auttaa terveydestään kiinnostuneita pysymään kuntoilutavoitteissaan.

Ikävä kyllä Flow on tietoturvaltaan puutteellinen. Long Play (LP) kertoo, että se, hollantilainen De Correspondent sekä avointa dataa tutkiva Bellingcat-ryhmä tutkivat Flow’n julkista käyttäjädataa ja havaitsivat, että sitä kautta voi vaivatta selvittää muiden käyttäjien nimiä ja osoitteita sekä gps-seurannan piirtämiä liikkeitä.

Toisin sanoen Flow on vuotanut tuhansien käyttäjien sijainnit ja osoitteet, mukaan lukien satojen sotilaiden ja tiedustelupalveluiden työntekijöiden yksityisiä tietoja.

LP kertoo, että työryhmä onnistui kokoamaan kaikkiaan yli 6 000 käyttäjän tiedot haravoimalla sotilastukikohtia, tiedustelupäämajoja ja muita kiinnostavia kohteita.

LP kuvaa kuinka he löysivät helposti nimiä ja kotiosoitteita eri valtioiden tiedustelupalveluiden ja salaisten palveluiden ihmisten nimiä ja kotiosoitteita. LP löysi USA:n NSA:n, brittiläisen GCHQ:n ja MI6:n, venäläisen GRU:n sekä SVR RF:n, Ranskan DGSE:n ja Hollannin MIVD:n työntekijöitä.

Työryhmä löysi myös Guantanamo Bayssa sekä Afganistanissa, Saudi-Arabiassa, Qatarissa, Tšadissa sekä Etelä-Koreassa olevissa sotilastukikohdassa urheilevia henkilöitä.

Suuri osa datasta löytyi sovelluksen täysin julkisesta kartasta, johon myös arkaluonteisissa kohteissa liikkuvat käyttäjät olivat itse liittäneet profiilinsa.

Työryhmä pääsi kuitenkin käsiksi myös sellaisten käyttäjien tietoihin, jotka eivät olleet tehneet profiileistaan julkisia.

Esimerkiksi anonyymisti Pohjois-Irakissa hölkkäävä henkilö piirsi karttaan ympyrän, ja kun kyseistä sijaintia tarkasteli lähemmin, löytyi pieni sotilastukikohta keskeltä kurdien, Irakin joukkojen ja terroristijärjestö Isisin välisiä sotatoimia.

Flow-sovelluksessa olevan haavoittuvuuden kautta työryhmä selvitti hölkkääjän yksilöllisen käyttäjäkoodin ja pääsi katsomaan mitä muita urheilusuorituksia hän on tehnyt. Hölkkääjä on muun muassa juossut, uinut ja pyöräillyt ympäri Suomea, ja koska hän on palannut aina saman asuntorykelmän luo, hänen todennäköinen kotiosoitteensa saatiin paljastettua.

Käytännössä kuka tahansa kykenisi kokoamaan Flow’n kautta saatavasta käyttäjädatasta tietokannan, joka sisältäisi kymmenien valtioiden sotilassalaisuuksia.

Puolustusvoimat on ohjeistanut varusmiehiä ja reserviläisiä kieltäytymään gps-datan jakamisesta. Tätä ohjeistusta korostetaan, kun sotilas lähtee kansainvälisiin operaatioihin.

”Korostamme, että kyse ei ole vain heidän omasta turvallisuudstaan, vaan myös muun henkilökunnan, koko operaation ja heidän omien läheistensä turvallisuudesta”, sanoo puolustuvoimien johtamisjärjestelmäpäällikkö Mikko Heiskanen Long Playlle.

Polarin strategiajohtaja Marco Suvilaakso korostaa, että käyttäjien on itse täytynyt säätää asetuksiaan, jotta mitkään tiedot näkyisivät muille käyttäjille.

”Etenkään niiden, jotka käyttävät Flow’ta sensitiivisillä alueilla, ei kannattaisi laittaa treenejään julkisiksi”, Suvilaakso kommentoi Long Playlle.

Polar on ilmoittanut tutkivansa miten se voisi jatkossa tietojen jakoa käsitellä.

Suomen tietosuojavaltuutettu on ottanut Polar Flow -sovelluksen ongelmat tutkintaan.