Hartwall in lonkerobrändi eli Hartwall Original Long Drink lentää nyt Aasiaan.

Suomessa Alko n myydyimpänä tuotteena vuodesta toiseen pysyttelevä lonkero on saanut hyllypaikan jo reilussa 2 000 myymälässä Japanissa, Taiwanissa ja Hongkongissa.

"Ensimmäiset toimitukset ovat lähteneet ja olemme saaneet peiton rakennettua. Positiivista on se, että niistä kaikista on tullut uusintatilauksia", Hartwallin vientijohtaja Matti Ristola kertoo M&M:lle.

Japanissa suomalaisjuomaa saa yli 600 myymälässä, Taiwanissa Simplemart-kauppaketjun noin 500 myymälässä ja Hongkongissa 7-Eleven-ketjun noin 900 myymälässä.

"Totta kai olemme vielä ihan alkumetreillä. Suunnitelmaa on rakennettu nyt toista vuotta. Seuraavaksi lähdemme loppuvuodesta paikan päälle ja mietimme, mikä on oikea tapa markkinoida tuotetta siellä ja saada kysyntää edelleen vauhditettua", Ristola sanoo.

Ristola ei suostu paljastamaan lonkeron litra- tai euromääräistä vientiä Aasiaan. Hän toteaa, että tässä vaiheessa on kyse vasta ensimmäisistä toimituksista. Lisäksi esimerkiksi pienten 7-Eleven-myymälöiden hyllytila on rajoitettu.

"Emme vielä puhu litramääräisesti kovin merkittävästä myynnistä. Ensi vuodelle meillä on kuitenkin ihan kovat odotukset", Ristola sanoo.

Alkossa Original Long Drinkiä myytiin viime vuonna 3,2 miljoonaa litraa. Suomi on lonkeron merkittävin markkina, Itämeren alueen myynnin lisäksi. Ruotsin Systembolaget otti viime vuoden aikana lonkeron vakiovalikoimaansa.

Lonkeron Aasian-valloitus sai vauhtia keväällä 2016, jolloin Hartwall osallistui Tokion Foodex-messuille osana Food from Finland -hanketta.

"Olemme saaneet nämä markkinat auki ja keskitymme siihen, että pystymme kasvattamaan bisnestä. Teemme pikkuhiljaa työtä sen eteen. Maailmanvalloitus etenee tasaisesti", Ristola kertoo.

Tällä hetkellä Hartwallin tavoitteena on vakiinnuttaa lonkeron asema Aasiassa. Ristolan mukaan Hartwall ei ole vielä asettanut lonkeron Aasian-viennille varsinaisia markkinaosuustavoitteita.

"Ensimmäinen tavoite on saada hyvä jakelu aikaiseksi, vakiinnuttaa asema ja lähteä kasvattamaan myyntiä."

"Haluamme saada nykyiset yhteistyökumppanit vielä parempaan asemaan ja saada niistä kaiken hyödyn irti", Ristola sanoo.