Tänä kesänä lähes kaikki perinteiset kesätapahtumat kuten festivaalit on jouduttu koronavirusepidemian takia perumaan. Elokuun urheilutapahtumat voivat kuitenkin pelastaa vaikean tapahtumakesän.

Turussa järjestetään elokuussa kolme isoa urheilutapahtumaa.

”On todella hienoa, että Paavo Nurmi Games, Kalevan kisat ja Paavo Nurmi Marathon pystytään järjestämään – vaikkakin koronatilanteen ehdoilla. Tapahtumat ovat myönteinen signaali siitä, että kaupunki ja alueen matkailu ovat elpymässä. Toivottavasti kisat ovat myös rohkaiseva esimerkki muille tapahtumajärjestäjille”, Visit Turun myynti- ja markkinointijohtaja Satu Hirvenoja sanoo.

Urheilutapahtumat ovat myös tärkeitä ravitsemus- ja matkailuliikkeille, koska osallistujat käyttävät reissullaan paikallisia palveluja sekä tutustuvat alueen nähtävyyksiin.

Turun kaupungin yhteysjohtaja Antti Kirkkola sanoo, että loppukesän urheilutapahtumat ovat valtavan tärkeitä matkailukesän pelastamiseksi.

Tapahtumissa pitää edelleen elokuussa huolehtia riittävistä turvaväleistä ja hygieniasta. Tämän takia Kirkkola arvioi, että katsojia voidaan ottaa puolet normaalia vähemmän. Kisajärjestäjille on suuri haaste, että puolet lipputuloista jää saamatta.

Kirkkolan mukaan kysyntää on kuitenkin riittänyt ihan hyvin. Paavo Nurmi Marathonille voidaan odottaa jopa samanlaista osallistujamäärää kuin viime vuonna. Tällä kertaa tapahtuma on jaettu kahdelle päivälle rajoitusten takia.

”Ihmiset selvästi haluavat kokea elämyksiä.”

Suomi–Ruotsi-maaottelu on vielä mahdollinen

Tampereen tapahtumajohtaja Perttu Pesä toivoo, että tänä kesänä voitaisiin vielä järjestää joitakin SM-tason kilpailuja ja syyskuun alussa yleisurheilun Suomi–Ruotsi-maaottelu Ratinan stadionilla. Hallituksen suosituksia seurataan jatkuvasti.

”Koko ajan tilannetta tarkkaillaan. Pidetään käsiä ristissä, että koronatilanne helpottaa ja voidaan ottaa enemmän massaa sisälle. Tällä hetkellä lähdetään siitä, että 16 800 ihmisen stadionille otetaan 6 000 ihmistä sisälle.”

Tampereen tapahtumateollisuuden koko ketjun arvo vuodessa on 650 miljoonaa euroa, josta urheilutapahtumat ovat iso osa. Pesän arvion mukaan urheilu- ja liikuntatapahtumat ovat vuodessa noin 20 prosenttia kokonaistaloudesta.

Koronavirus on iskenyt tapahtumateollisuuteen kovaa: noin 80 prosenttia alan toimijoiden liikevaihdosta on rapissut pois, sanoo Pesä. Suomi–Ruotsi-maaottelu ei voi paikata alan tappioita, mutta se olisi hyvä alku.

”Yksi tapahtuma ei kaikkea paikkaa, mutta toivon, että se on merkki siitä, että pääsemme eteenpäin. Niitä me tarvitsemme”, Pesä summaa.

Turussa ja Tampereella on tapahtumien peruuttamisesta huolimatta riittänyt kotimaanmatkailijoita, mikä on ollut helpotus matkailualalle.