Kanadan ja Australian olympiakomiteat ilmoittivat maanantaina yksiselitteisesti, ettei kumpikaan maa lähetä urheilijoitaan Tokion kesäolympiakisoihin, mikäli tapahtuma järjestetään suunnitelmien mukaisesti heinäkuussa. Asiasta uutisoi CNN.

Syynä päätökselle on koronaviruksen aiheuttama pandemia, joka jyllää tällä hetkellä voimakkaana etenkin Euroopassa.

Vaikka urheilijat ovat pyrkineet harjoittelemaan ja valmistautumaan kisoihin mahdollisimman normaalisti, poikkeustilanne on aiheuttanut heille stressiä ja epävarmuutta, kertoo Australian olympiajoukkueen johtaja Ian Chesterman.

”On selvää, ettei kisoja voida pitää heinäkuussa”, Chesterman kiteyttää CNN:lle myöntämässään haastattelussa.

Tokion kisajärjestelyistä vastaava toimikunta on toistaiseksi linjannut, että kisat pyritään järjestämään aikataulun mukaisesti.

Myös Sveitsin Lausannessa päämajaansa pitävä Kansainvälinen Olympiakomitea on ilmoittanut, ettei kisojen peruminen tule kysymykseen, mutta siirtäminen myöhempään ajankohtaan on yksi mahdollisuus.

Käytännössä kahden ison maan julkinen vetäytyminen heinäkuun karkeloista merkitsee sitä, että vastaavia ilmoituksia lienee luvassa enemmän. Tällaisessa tilanteessa järjestelytoimikunta joutuu tosissaan pohtimaan, onko kisoja ylipäätään mielekästä yrittää järjestää tulevan kesän aikana.

Painetta Tokion kisajärjestäjille antavat myös muut lajiliitot. Esimerkiksi Euroopan jalkapalloliitto Uefa ilmoitti hyvissä ajoin, että kesäksi kaavailtu miesten EM-lopputurnaus siirtyy vuodella eteenpäin.