Rovaniemellä on käynnissä outo riita kahden yrittäjäperheen välillä. Hotelliyrittäjä Mikael Gröhn on suunnitellut ydinkeskustaan jo vuodesta 2010 lähtien viiden tähden luksushotellia, joka valmistuessaan olisi yhdeksänkerroksinen. Hotelli on aikomus rakentaa Gröhnin perheen omistaman Arctic City -hotellin viereiselle tontille, jossa sijaitsee tällä hetkellä hotellin vanha parkkitalo.

Rovaniemen kaupunginhallitus myönsi yksimielisesti hankkeelle poikkeusluvan viime marraskuussa. Joulukuussa, vain paria päivää ennen kuin valitusaika umpeutui, siitä valitettiin hallinto-oikeuteen.

Valituksen tekijäksi on nimetty 90-vuotias maalikaupan yrittäjä asiamiehenään hänen tyttärensä. Edelleen kaupassa työskentelevä yrittäjä on pitänyt kauppaansa vuodesta 1951, ja se sijaitsee samassa kiinteistössä Arctic City -hotellin kanssa. Maalikaupan päällä on hotellin huoneita.

”Kiristämällä yritetään saada miljoona lisää arvoon”

Gröhn oli kiinnostunut lunastamaan maalikaupan osakkeet saadakseen tontin hallinnan kokonaan itselleen. Kauppiaan perhe on valmis myymään, mutta hinnasta vallitsee räikeä erimielisyys.

”Tilan on arvioinut pitkäaikainen kiinteistöalan ammattilainen Juha Haataja ja hänen mielestään tilan markkinahinta on 600 000 euroa. Tarjosin siitä 700 000 euroa, mutta sille vain naureskeltiin. Seuraavaksi heidän lakimiehensä ilmoitti sähköpostissa, että osakkeiden arvo on 1,6 miljoonaa ja jos kauppoihin ei päästä, tehdään valitus [hallinto-oikeuteen hotellihankkeen saamasta poikkeusluvasta].”

Gröhn ei suostunut vastatarjoukseen, ja valitus on nyt hallinto-oikeuden käsiteltävissä.

”Sehän on vaan kiristystä ja kiskontaa, jotta saataisiin miljoona lisää arvoon. En oikein usko, että se menee hallinto-oikeudessa läpi”, Gröhn sanoo ja huomauttaa olevansa loukkaantunut tavasta, jolla hintaa yritetään korottaa.

”Kun kiristämällä kiristetään, niin päätin että antaapa olla koko juttu sitten. Me emme tarvitse heidän tilojaan mihinkään”, Gröhn sanoo.

Valitusta perustellaan muun muassa sillä, että uudisrakennus muuttaisi alueen yleiskuvaa.

”Silloin valittamisessa olisi järkeä, jos puhuttaisiin vaikka luonnon tai eläimistön suojelemisesta, mutta kun kyseessä on keskellä kaupunkia oleva ruma betoniparkkipaikka. Tämä on vain kiusantekoa.”

Kauppias pyysi anteeksi

Gröhn on suunnitellut luksushotellia Rovaniemen keskustaan jo 10 vuotta. Maalikauppiasperhe ei ollut ensimmäistä kertaa lyömässä kapuloita Gröhnin hotellihankkeelle.

”Neljä vuotta sitten valittivat viimeksi, kun haimme kaksi kerrosta lisää rakennusoikeutta. Ja siinä meni yhdeksän tai kymmenen kuukautta, kun saatiin hallinto-oikeudelta vastaus, ettei valituksella ole perää.”

Gröhn lisää, että neljä vuotta sitten kauppias itse oli pyytänyt valitusta anteeksi häneltä. Hän huomauttaa, että tämäntyyppiset valitukset vain hidastavat elinkeinon kehittämistä kaupungissa.

Asiasta ensin uutisoineen Lapin Kansan haastattelema kaupungin kaavoituspäällikkö Markku Pyhäjärvi arvioi, että valituksen käsittelyyn voi mennä aikaa jopa kaksi vuotta.

”Ellei hallinto-oikeudesta tule jostakin syystä päätös nopeutetulla aikataululla”, Pyhäjärvi sanoo Lapin Kansalle.

Gröhn on toiveikas sen suhteen, että projekti jarruttaa tälläkin valituskierroksella vain muutamia kuukausia.

”Toivottavasti tämä saataisiin muutamassa kuukaudessa pois päiväjärjestyksestä. Tarkoitus olisi, että voitaisiin alkaa rakentamaan ensi syksynä. Aiomme rakentaa siitä yhden Pohjoismaiden parhaista hotelleista, ja valmistuessaan hotelli tulee työllistämään noin 50 henkilöä vakituisesti.”

Markkinointi & Mainonta tavoitti valittajan asiamiehenä toimineen kauppiaan tyttären, mutta tämä ei halunnut kommentoida asiaa julkisesti.