Microsoft

www.microsoft.fi/läsnätyö

Perustettu 1975

Henkilöstö: Suomessa 270 maailmanlaajuisesti 92 000

Liikevaihto: maailmalaajuisesti 62,5 miljardia USD

Sisustuksen suunnitteluvuosi: 2010

Suunnittelijat: Arkkitehtitoimisto Kohina, Susanna Kallio

Oletetaan, että kymmenen vuoden päästä meillä eurooppalaisilla on vielä työtä. Oletetaan, että muutamia suuryrityksiäkin edelleen on. Millä eväillä ne ovat selvinneet Aasian halpatyön ja automaation haasteista?

Hyvin todennäköisesti ne ovat kasvattaneet tarjoamansa työn imua, koska se tutkitusti lisää työntekijöiden tuottavuutta ja parantaa kannattavuutta.

Luultavasti ne ovat myös antaneet työntekijöille mahdollisuuden tuunata toimenkuvaansa. Jotkut yrityksistä ovat saattaneet jopa luopua työaikaan ja fyysiseen paikallaoloon sidotusta palkkauksesta ja alkaneet palkita tavoitteiden saavuttamista.

Kaikkein parhaat näistä yrityksistä ovat ehkä tehneet konttoristaan kohtaamispaikan, jossa työympäristöä ja -tunnelmaa voi vaihtaa kulloisenkin tehtävän mukaan. Niissä työ on kenties myös määritelty uudelleen: se on nyt paikasta riippumatonta läsnätyötä.

Suomen Microsoft kuuluu epäilemättä näihin menestyjiin, sillä siellä kokeillaan käytäntöjä jo nyt.

Tulokset puhuvat puolestaan. Henkilöstön tyytyväisyys työtiloihin on vuodessa noussut 63 prosentista 92 prosenttiin. Vaikka tilojen ja toimintakulttuurin muutos onkin niellyt rahaa, voi sen odottaa tulevan korkojen kanssa takaisin. Edelläkävijäimagosta puhumattakaan.