Satumaa Turku

www.satumaa.eu

perustettu. 1996

henkilöstö: 32

liikevaihto: 3,9 miljoonaa euroa

sisustuksen suunnittelija: Juha Saarinen/Satumaa

sisustuksen suunnitteluvuosi: 2010/2011

Kirjassaan RenGen - Renaissance Generation Patricia Martin esittää, että luova luokka viihtyy paremmin talousalueiden ns. kakkoskaupungeissa varsinaisten pääkaupunkien sijaan. Esimerkiksi hän ottaa Yhdysvaltain Rhode Islandilla sijaitsevan Providencen, johon on keskittynyt suuri määrä luovaa taloutta.

Syy kaupungin imuun piilee verohelpotuksissa, joita on kohdennettu 1800-luvulla autoteollisuuden käytössä olleiden tehdashallien kunnostamiseen asuin- ja työtilakäyttöön. Kiinteistöjen kohtuullinen hintataso on houkutellut alueelle sankoin joukoin taiteilijoita.

Ennen kuin Suomen valtio ryhtyy vanhojen kiinteistöjen kunnostukseen kohdennettuihin verohelpotuksiin, toivo on näkemyksellisten toimijoiden yhteistyössä.

Tästä Turun Satumaan inspiroiva konttori on malliesimerkki. Se on syntynyt rohkean vuokralaisen, näkemyksellisen rakennuttajan, joustavien viranomaisten ja laatutietoisen suunnittelijan onnistuneesta dialogista. Lopputulos on tyylikäs yhdistelmä vanhan sikuritehtaan henkeä ja uudistavaa tila-ajattelua.

Mikäli Turku tähtää Suomen Providenceksi, on myös luovan talouden kaupunkivoimasuhteissa odotettavissa muutoksia.