M-Brain in toimitusjohtaja Kim Nyberg kertoo M&M:lle, että yt-neuvottelut aloitetaan näillä näkymin ensi viikolla. Neuvottelujen piirissä on noin 120 työntekijää.

Nybergin mukaan yt-neuvottelujen taustalla ovat yhtiön kasvustrategiaan sisältyvät yritysostot. Keväällä 2016 M-Brain osti norjalaisen mediaseurantaa ja analyysejä tuottavan Opoint Holding AS:n. Yrityksellä on toimintaa Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Virossa, Venäjällä, Ranskassa, Saksassa, Britanniassa, Kanadassa, USA:ssa, Brasiliassa, Kiinassa, Singaporessa ja Malesiassa.

"M-Brain lähti voimakkaaseen kasvuun ostamalla yhtiöitä, jotka eivät olleet välttämättä kovinkaan kannattavia tai jotka toimivat vanhakantaisesti hyödyntämättä teknologiaa. Tällaisissa ostotilanteissa yhtiön rakennetta muutetaan aina uudelleen ja uudelleen, kunnes se on maksimaalisen tehokas", Nyberg kertoo.

Yhtiön rakennetta muutetaan joko kertarysäyksellä tai pätkittäin. Nybergin mukaan tarvittavien muutosten tekeminen yhdellä kertaa ei ollut M-Brainin kohdalla mahdollista, koska yrityskauppoja on tehty kaikkiaan viisi.

"Aina, kun yrityskauppa on tehty, on ryhdytty työstämään tarvittavia muutoksia. Silloin on aina jouduttu kutsumaan koolle yt-neuvottelut, koska asia koskee työolosuhteita. En muista, milloin edelliset yt:t järjestettiin, koska niitä on ollut yritysostojen myötä useita. Välillä siinä syntyy irtisanomisia, välillä ei."

Nyberg vertaa tilannetta media-alan kehitykseen ja digitalisaation synnyttämiin ratkaisuihin ja järjestelyihin. Mediatalojen muuttuessa myös M-Brainin kaltaisiin teknologiayrityksiin kohdistuu muutospainetta.

"Kysymys on yritysostojen lisäksi teknisestä vallankumouksesta. Samalla tavoin media-alalla organisaatiot käyvät läpi muutoksia, kun sisällöt siirtyvät enenevässä määrin digitaalisiin kanaviin. Meidän täytyy mediaseurantapuolella jatkuvasti seurata, mitä mediatalot tekevät. Kun mediatalot tekevät muutoksia, meillä syntyy muutoksia", Nyberg sanoo.

M-Brainin liikevaihto tilikaudella 2016 oli 35,6 miljoonaa euroa. Samaan aikaan yritys työllisti 455 henkilöä.