Sijoittaminen

M&M 13.2.2017 11:15

Maahanmuuttajien työllistämiseen tähtäävä hanke kerännyt miljoonia euroja – mukana merkittäviä sijoittajia

Kuvakaappaus FIMin Facebook-sivuilta.
Varainhoitoyhtiö ja yksityispankki FIM on mukana hankkeessa, jonka tavoitteena on työllistää maahanmuuttajia.

Varainhoitoyhtiö ja yksityispankki FIM ja vaihtoehtorahastojen hallinnointiyhtiö Epiqus ovat saaneet päätökseen ensimmäisen rahoituskierroksen hankkeessa, joka tähtää tuhansien maahanmuuttajien työllistämiseen.

Epiquksen hallinnoimaan rahastoon kerättiin sijoituksia ensimmäisellä kierroksella 3,4 miljoonaa euroa. Sijoittajina olivat muun muassa SOK, Tradeka-Yhtiöt, Sitra, Suomen Ortodoksinen Kirkko sekä yksityissijoittaja Tom Tukiainen.

Vaikuttavuussijoitusyhtiö Epiquksen rakentaman hankkeen tarkoituksena on nopeuttaa merkittävästi oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden työllistymistä. Hankkeen tilaaja on työ- ja elinkeinoministeriö.

Hanke tähtää vähintään 2000 oleskeluluvan saaneen maahanmuuttajan työllistymiseen kolmessa vuodessa. Onnistuessaan hanke tuo valtiolle 28 miljoonan euron säästöt. Hankkeen sijoittajat puolestaan saavat kohtuullisen korvauksen.

Hanke on esimerkki vaikuttavuussijoittamisesta, joka on noussut maailmalla isoksi ilmiöksi. Vaikuttavuussijoittamisen hankkeissa tavoitellaan rahallisen tuoton lisäksi myönteisiä ja mitattavia yhteiskunnallisia tai ympäristöllisiä vaikutuksia. Nyt FIM ja Epiqus ovat tuomassa sijoitusmallia suomalaisille sijoittajille.

"Kiinnostus ensimmäistä rahoituskierrosta kohtaan kertoo siitä, että vaikuttavuussijoittaminen kiinnostaa sijoittajia yhdessä luotettavien kumppaneiden kanssa", sanoo institutionaalisista sijoittajista vastaava johtaja Jussi Kärkkäinen FIMistä.

FIM on myös valittu hankehallinnoijaksi uuteen vaikuttavuussijoittamishankkeeseen, joka tähtää lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseen sekä lapsiperheiden hyvinvoinnin kasvattamiseen.

"Vaikuttavuussijoittamisessa on huikea potentiaali. Avun saajille, rahoittajille ja julkiselle sektorille kyseessä on win-win-win-tilanne", toimitusjohtaja Teri Heilala FIMistä sanoo.