Amos Rexin aukiolla avattavassa Wastescape-pakojätehuoneessa lajittelutaidot ovat avain menestykseen. Pakojätehuoneessa kamppaillaan neljän hengen ryhmissä ja pelissä pääsee etenemään lajittelemalla eri jätelajit oikein.

Kyseessä on siis uudenlainen versio perinteisestä pakohuonepelistä (engl. escape room), jossa tiettyyn teemaan pohjautuen rakennettuun ja sisustettuun huoneeseen suljettujen ihmisten pitää päättelykyvyn ja yhteistyön avulla sekä erilaisia tehtäviä ratkoen päästä määräajassa ulos huoneesta. Pakohuone voi muistuttaa esimerkiksi lentokonetta tai linnaa.

HSY:n ympäristöasiantuntija Hanna Tukiainen kertoo M&M:lle, että valtaosa paikoista pakojätehuoneeseen arvotaan sosiaalisen median kautta.

HSY järjesti omilla Facebook-sivuillaan kilpailun, jonka kautta on ollut mahdollista päästä mukaan pelaamaan. Kilpailu päättyi maanantaina.

Lisäksi HSY järjestää Instagram issa "Kiitos kun lajittelet" -nimeä kantavan kilpailun, joka jatkuu myöhään vapunpäivän iltaan. Myös tätä kautta on vielä kommentoimalla päästä mukaan pakojätehuonepeliin. Lisäksi 5.5. pakojätehuoneeseen voi päästä kisaamaan tulemalla paikanpäälle.

Itse pelissä on hyödynnetty klassisia pakohuone-elementtejä, jonka tehtävät haastavat kisaajia lajitteluaiheisissa pulmissa.

"Jos lajitteluohjeisiin on tutustunut jo ennalta esimerkiksi kiitoskunlajittelet.fi-sivustolta, niin siitä saa nopeusetua. Pelissä voi menestyä kuitenkin ilman aiempaa kierrätyskokemustakin", sanoo Tukiainen.

HSY:n tavoitteena on Tukiaisen mukaan kierrättää 60 prosenttia pääkaupunkiseudulla kotien jätteistä vuoteen 2025 mennessä. Siksi asukkaiden motivoimiseen tarvitaan muitakin kuin perinteisiä keinoja"

"Halusimme luoda uuden jännittävän tavan tutustua kierrätykseen. Mietimme uusia keinoja, joiden kautta saamme viestiä eteenpäin. Pakojätehuone on uusi ja kiinnostava tapa tämän viestin levittämiseksi. Tätä kautta voimme tavoittaa 20–30-vuotiaita suomalaisia, jotka eivät välttämättä seuraa perinteisiä viestintäkanavia", sanoo Tukiainen.

Useita tapahtumia

HSY:n pakojätehuone on rakennettu konttiin ympäristöä kunnioittaen. 90 prosenttia huoneen elementeistä on tehty kierrätysmateriaaleista.

Ylellä on ollut keväällä käynnissä monikanavainen "I love muovi" -kampanja, jonka tavoitteena on tehostaa muovimateriaalin kierrätystä Suomessa. Kampanjan päätöstilaisuus järjestetään lauantaina 4.5. Amos Rexin aukiolla. HSY on mukana kampanjan päätöstilaisuudessa lauantai-iltana.

HSY:n edustajat ovat paikalla lauantai-iltana ja sunnuntaipäivänä klo 12-17 Amos Rexin aukiolla pakojätehuoneen kanssa ja samalla kertomassa "Kiitos kun lajittelet" -kampanjasta.

"Ihmiset voivat kysyä lajitteluun liittyviä heitä askarruttavia kysymyksiä ja samalla he näkevät pakojätehuoneen. Hauska yksityiskohta on lasiseinä, jonka kautta joukkueiden kisaamista voi seurata, mutta kuitenkin sillä tavoin peitetysti, että sitä kautta ei saa vinkkiä seuraavaan peliin", sanoo Tukiainen.

Alkuun pakojätehuone oli määrä rakentaa vain vappuviikon viikonlopuksi, mutta sittemmin esille nousi mahdollisuus laajentaa konseptia. Pakojätehuonekontti on pystyssä myös 12. kesäkuuta pidettävässä Helsinki-päivässä sekä myös Suomen EU-puheenjohtajakauden avajaispäivänä heinäkuussa. Hankkeen tarkkaa budjettia Tukiainen ei kerro, mutta kuvaa panostusta suhteellisen maltilliseksi.

"Jos olisimme kasanneet huoneen vain yhdeksi päiväksi, se olisi iso panostus, mutta nyt meillä on 4-5 tapahtumaa kesään mennessä. Olemme saaneet hyvän kokonaisuuden, kun pystymme osallistumaan useampaan tapahtumaan."

Pakojätehuoneen suunnittelussa on käytetty pakohuoneisiin erikoistunutta yritystä Running Rabbit ia. Vuoden toimisto -tutkimuksessa viestintätoimistojen sarjan voittanut OSG Viestintä on mukana projektissa viestintä- ja tapahtumakumppanina.