Kaksi kolmasosaa maailman valtionpäämiehistä ja johtavista poliitikoista käyttää jo Twitteriä diplomatian välineenä, kertoo viestintätoimisto Burson-Marstellerin Twiplomacy-tutkimus.

Yhdysvaltain presidentin profiili @BarackObama on yhä maailman seuratuin valtionpäämiehen tili, mutta presidentti ei ole kaikista verkostoitunein. Hänen viestintänsä on yksisuuntaista tiedottamista.

Burson-Marsteller analysoi kesäkuun alussa 505 valtiollista Twitter-profiilia 153 maassa.

"Tutkimus kuvaa sitä, miten Twitteristä ja laajemmin sosiaalisesta mediasta on tullut osa valtiollista viestintää. Twitter ei ole ainoa kanava eikä korvaa tapaamisia, se sallii suoran vuorovaikutuksen. Odotan näkeväni, että kasvava joukko myös yrityksiä ja toimitusjohtajia ottaa uudet työkalut käyttöönsä", sanoo Burson-Marstellerin johtaja Jeremy Galbraith.

Nimellä @Pontifex twiittaavasta paavista on tullut toiseksi seuratuin maailman johtaja yli 7 miljoonalla seuraajallaan yhteensä 9 eri tilillään. Vaikka Paavi ei ole vuorovaikutuksessa muiden twiittaajien kanssa, etenkin hänen espanjankielisiä twiittejään uudelleentwiitataan keskimäärin yli 11 000 kertaa. Tutkimuksen mukaan se tekee hänestä Twitterin vaikutusvaltaisimman johtajan. Barack Obaman twiittejä jaetaan omille seuraajille keskimäärin vain 2300 kertaa.

Muiden seuratuimpien johtajien joukossa ovat muun muassa Turkin presidentti Abdullah Gül (@cbabdullahgul) ja pääministeri Recep Tayyip Erdoğan (@RT_Erdogan) noin 3,4 miljoonalla seuraajallaan.

Ruotsin ulkoministeri @CarlBildt on puolestaan parhaiten verkostoitunut vertaistensa kesken. Hän seuraa 44 valtiollista profiilia jotka seuraavat myös häntä. Bildt on muutoinkin Twitterissä itse aktiivinen ja keskusteleva. Bildtillä on myös erillinen @fragaCarlBildt -profiili jolle esitettyihin kysymyksiin hän vastaa.

Viestintätyylissä johtajien välillä on huomattavia eroja, pelkkä Twitterissä oleminen ei kerro kaikkea. Esimerkiksi Turkin pääministeri @RT_Erdogan, syrjäytetty Egyptin presidentti @MuhammadMorsi tai Singaporen @LeeHsienLoong eivät seuraa ketään muita Twitter-käyttäjiä.

Keskustelevin on Ugandan pääministeri @AmamaMbabazi jonka twiiteistä 96 prosenttia koostuu hänen vastauksistaan muille.

"Ihmiset haluavat olla kosketuksissa johtajiinsa Twitterissä. On silti hämmästyttävää huomata, että kaikkein seuratuimmilla profiileilla on kaikkein vähiten vuorovaikutusta muiden kanssa", Burson-Marstellerin EMEA-alueen digitaalisen toiminnan johtaja ja raportin kirjoittaja Matthias Lüfkens kommentoi.

Twitteristä löytyy 227 valtionpäämiesten ja ulkoministerien henkilökohtaista profiilia. Maailman johtajista 76 twiittaa henkilökohtaisesti, vaikkakin monet harvakseltaan. G8-maiden johtajista seitsemällä on oma Twitter-profiili ja G20-maista vain yhden hallitus ei ole läsnä Twitterissä.

Kaikilla 45 Euroopan maiden hallituksilla on Twitter-profiili.

Burson-Marsteller käytti muun muassa Doesfollow-työkalua analysoidakseen maailman johtajien keskinäisiä verkostoja.