Yhdysvaltain oikeusministeriö kertoo aloittaneensa toimet kahden merkittävän mainoshuijauksia tehtailevan verkoston toiminnan lopettamiseksi. Ilmoituksen mukaan syytteeseen joutuvat kahdeksan ihmistä, joiden epäillään olleen osallisia mainoshuijauksessa.

Asiasta kertoo Buzzfeed, jonka mukaan syytteiden taustalla on alan toimijoiden aloittama selvitys, jossa olivat mukana muun muassa Google, verkkopetosten torjumiseen ratkaisuja tarjoava White Ops, Oath ja The TradeDesk. Viranomaisten avustuksella nämä toimijat toteuttivat peiteoperaation, jonka avulla saatiin kerättyä todistusaineistoa yli vuoden ajan.

Kyseiselle mainoshuijaukselle on annettu nimi 3ve.

Brooklynin paikallinen tuomioistuin on myös takavarikoinut 31 verkkotunnusta eli domainia. Lisäksi FBI:lla on lupa kerätä tietoja kaikkiaan 89:stä tietokonepalvelimesta.

Yhdysvaltain hallinto on ottanut haltuunsa myös tapaukseen liittyviä varoja ja omaisuutta, kuten sveitsiläisiä pankkitilejä.

Joidenkin operaatiossa mukana olleiden yhtiöiden mukaan kyseessä voi olla yli kaksi kertaa suurempi mainoshuijaus kuin vuonna 2016 ilmi tullut, White Opsin paljastama Methbot-huijaus.