Yrittäjyys

M&M 9.9.2015 11:04 päivitetty 4.2.2016 11:01

Madventures-parivaljakko lanseerasi turvapaikanhakijoille startup-ohjelman

Kuvakaappaus Startup Refugees -ohjelman verkkosivulta.

Startup-ohjelman tavoitteena on paitsi valjastaa tulijoiden potentiaali uusiksi yrityksiksi, myös edistää Suomesta turvapaikan saaneiden integroitumista yhteiskuntaan.

Docventures- ja Madventures-ohjelmista tunnettu kaksikko Riku Rantala ja Tuomas "Tunna" Milonoff ovat perustaneet uuden, turvapaikanhakijoille ja pakolaisille suunnatun Startup Refugees -ohjelman.

Ohjelma kartoittaa vastaanottokeskusten asukkaiden ammattitaitoa, yrittäjäkokemusta ja yritysideoita. Parhaille ideoille myönnetään kuukaudeksi starttirahaa, ja ideoita on tarkoitus kehittää ja viedä eteenpäin "yritysgurujen" vetämissä työpajoissa ja yrityshautomoissa. Lisäksi ohjelma haastaa suomalaisyrityksiä ryhtymään yrityskummeiksi omilla tuhannen euron arvoisilla starttirahoillaan.

Rantalan ja Milonoffin oman tuotantoyhtiön Gimmeyawallet Productionsin lisäksi ohjelman yhteistyökumppaneiksi ovat jo ilmoittautuneet Demos Helsinki, Slush, Supercell, sisäministeriö, Maahanmuuttovirasto, Me-säätiö, Diakonissalaitos sekä Metsälän vastaanottokeskus.

Tavoitteena on paitsi valjastaa tulijoiden potentiaali uusiksi yrityksiksi, myös edistää Suomesta turvapaikan saaneiden integroitumista suomalaiseen yhteiskuntaan.

Rantala muistuttaa tiedotteessa, että esimerkiksi Applen perustaja Steve Jobs oli syyrialainen toisen polven siirtolainen.

"Monet suomalaisenkin yrityshistorian menestystarinat ovat syntyneet maahanmuuttajien kyvystä ajatella toisin", Rantala sanoo.

"Haluamme valjastaa pakolaisten henkisen pääoman, yhdistää sen suomalaiseen hulluun yrittäjyyteen ja saada Suomen nousuun."

Ensimmäinen starttirahakierros avautui tänään. Suuruudeltaan 32,80 euron päivärahaa voi hakea kuka tahansa kolmen kuukauden ajan turvapaikan hakijaksi ilmoittautuneena ollut henkilö, joka on oikeutettu työskentelemään Suomessa. Myös ensimmäinen yrittäjyystyöpaja on jo suunnitteilla Metsälän vastaanottokeskukseen. 

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö