Jos nyt vähänkään tuntee klassisia viihdesävelmiä, Over the rainbow -laulu on varmasti tuttu. Tuon Wizard of Oz -elokuvaa varten tehdyn kappaleen on säveltänyt Harold Arlen, jonka kynästä on syntynyt muitakin hittejä vuosikymmeniä sitten.

BBC kirjoittaa, että säveltäjän poika Sam Arlen on haastanut Apple n, Google n, Amazon in ja Microsoft in oikeuteen. Tämän laskujen mukaan yhtiöiden palveluissa olisi yli 6 000 laitonta kopioita isä-Arlenin sävellyksistä.

Kyse on kappaleista, joita jättien palveluihin on digitoitu eri fyysisistä lähteistä. Maailmalla on kaiken maailman kustantajia, jotka herkästi julkaisevat uusintaversioita tai kokoelmia vanhemmista levytyksistä, oli niillä tähän oikeuksia tai ei.

Näitä luvattomia kopioita on päätynyt digimusiikkipalveluihin – usein krahinoineen ja napsumisineen, kun digikopiot on tehty vanhoilta levyiltä. Arlenin lakimiesten mukaan nettipalvelut ovat täydellisen haluttomia varmistamaan julkaisujen luvallisuutta.

Haasteessa yhtiöiltä vaaditaan noin 4 miljoonan euron vahingonkorvauksia: "Vähäisempi summa olisi vain läpsäisy sormille upporikkaille yhtiöille, jotka hallitsevat digimusiikin markkinoita muiden oikeuksia polkemalla."