Tuleva kansanedustaja Oras Tynkkynen ehdotti hiljattain, että mainonta pitäisi panna verolle (Vihreä Lanka 6.2.). Tynkkysen mielestä parhaassa mahdollisessa maailmassa ei tarvita kaupallista harhaanjohtamista, joka saa ihmiset haluamaan turhia asioita.

Ottiatuota. Asiaa on tietysti hyvä ehdottaa Vihreässä Langassa, jossa ilmoitus turhaan kaveriaan etsii. Lehti pyörii puoluelehtituella, siis verorahoilla.

Mietitäänpä mitä muuta Suomen mediakentälle mahtuisi yleisen ja yhtäläisen mainosveron käyttöönoton jälkeen. Demarin, Nykypäivän ja muiden yhtä verevien puoluelehtien lisäksi hengissä saattaisi olla puolet toimituksestaan pihalle potkinut Hesari sekä Suomen Kuvalehti, joka näyttää nykyisinkin pärjäävän ilman ilmoitustuloja.

Aku Ankka, Apu, Seiska ja Seura saattaisivat säästökuurin jälkeen selvitä pelkillä tilaustuotoilla, Pirkka ja Yhteishyvä kaupan keskusliikkeiden rahoituksella. Kosmetiikkamainoksilla elävät naistenlehdet päätyisivät lahtipenkkiin pikaisesti, samoin b-to-b-ilmoittelulla elävät ammattilehdet.

Sähköisellä puolella palaisimme aikaan ennen Maikkarin, Nelosen ja paikallisradioiden perustamista. Kun Yleisradio menettäisi näiltä keräämänsä toimilupamaksut, säästöjä haettaisiin lähettämällä puoli yhdeksän uutiset vanhaan hyvään tapaan molemmilla kanavilla.

Radiopuolella Yle karsisi kalliiksi osoittautuneita osaamiskeskuksia ja keskittäisi voimavaransa Radio Suomeen, joka lähettäisi alkuillan maanpuolustushenkeä kohottavaa marssimusiikkia ja päättäisi lähetyksensä puoliltaöin Maamme-lauluun.

Koska mainosvero pitäisi ulottaa myös Suomessa seurattaviin ulkomaisiin medioihin, BBC, CNN, MTV ja muut arveluttavaa ulkomaista vaikutetta maahamme välittävät mediat vetäytyisivät suosiolla. Myös pääsy kansainvälisille internet-sivustoille pitäisi estää, koska niiden ylläpitäjät tuskin suostuisivat maksamaan suomalaisen verohallinnon vaatimaa mainosmaksua.

Kun kokeilu olisi kestänyt vuoden, kansanedustaja Tynkkynen voisi kertoa kansainväliselle medialle, miten paljon valtio on mainosverosta netonnut ja miten piristävästi se on vaikuttanut maamme mielipidediversiteettiin.

Mikko Metsämäki