Häh?

Kansallinen mediatutkimus rykäisi jälleen komeat luvut Viestilehtien tunnetuimmalle tuotteelle Maaseudun Tulevaisuudelle. Lukijamäärä kasvoi edellisvuodesta neljällä tuhannella 323 000 lukijaan. Tilaajamäärä sentään supistui viime vuonna vajaat 2 prosenttia vajaaseen 82 tuhanteen.

Maaseudun Tulevaisuuden markkinointijohtaja Olli Kantola, miksi lehtenne ei kutistu?

"Aktiivimaatiloja on noin 60 000 ja lehden levikki on noin 84 000. Vajaat 20 vuotta sitten levikki oli noin 110 000 ja aktiivitilojen määrä tismalleen sama. Tuolloin lehti kirjoitti vain agri-asiaa, nyt MT on koko maaseudun asioista kertova erikoistalouslehti. Brändiä on kirkastettu ja sijaintia mediakartalla muutettu. Nyt muutkin maaseutuyrittäjät kuin viljelijät voivat lukea lehteä ilman, että sitä pitää tilata ruskeassa kirjekuoressa."

Kuka teitä tilaa?

"Tilaajillamme on aina joku side maaseutuun. Hän on maalta kotoisin ja sisko tai veli voi pitää kotitilaa. Onhan MT:ssä vuosittain 1200 sivua metsänhoidollista asiaa, lehti toimii metsäsijoituksen eli salkunhoidon apuvälineenä. 180 eurolla saa MT:n lisäksi Kantri-kuukausiliitteen, jolla on muuten lukijoita enemmän kuin Optiolla. Lisäksi tulee koneliite Suomalainen Maaseutu, MT:n arkisto ja näköislehti sekä kevään aikana Maaseudun Tulevaisuuden tablettiversio. Neljännen polven stadilainen tuskin tietää lehdestä kauheasti."

Moni tilaajanne saa veroedunkin?

"Kyllä. Viljelijä ja metsänomistaja voivat vähentää Maaseudun Tulevaisuuden verotuksessa tulonhankkimiskuluna. Tämä voi riippua alueellisesta verotoimistosta."

Paljoko panette markkinointiin vuosittain?

"Muutamia miljoonia markkinointiin, mainontaan ja myynnin edistämiseen. Olemme karistelleet vähän pölyttynyttä ja harmaantunutta järjestölehden leimaa vuodesta 2004 saakka melko hyvällä menestyksellä. Tuolloin teimme ensimmäisen tv-mainoksen. Kaikki TV-mainokset ovat Aku Louhimiehen ohjaamia. Televisio on meille merkittävä mediakanava, jota moni muu lehtitalo ei käytä."

Milloin ohitatte Hesarin tilaajamäärässä?

"Mjaa. Tätä ei olla ihan tarkkaan laskettu, mutta jos Hesari laskee nykyistä vauhtia, niin varmaankin se on noin 2034."