Kauppa

Laura Kukkonen 16.8.2018 15:26 päivitetty 17.8.2018 08:53

Makia joutui Twitter-kritiikin kohteeksi yhteistyöstään Kärkkäisen kanssa – "Emme hyväksy minkäänlaista epäeettistä toimintaa"

Tiina Somerpuro
Makian mallistoa.

Twitterissä huomautettiin, että Makian tuotteita voi ostaa Kärkkäinen-tavarataloista. Makia kertoo tehneensä uuden kyselyn asiaan liittyen. "Mikäli havaitsemme, että periaatteidemme vastaista toimintaa on esiintynyt, tulemme uudelleenarvioimaan yhteistyön Kärkkäisen kanssa", Makia kommentoi M&M:lle.

Suomalaisen vaatemerkin Makian tuotteita voi ostaa Kärkkäisen myymälöistä, huomautti Twitter-käyttäjä, Mikkelin kaupunginvaltuutettu Elina Hölttä keskiviikkona 15. elokuuta.

Tavarataloketju Kärkkäinen nousi yleisesti kritiikin kohteeksi sen jälkeen, kun Helsingin Sanomat julkisti viime vuonna laajan artikkelin Juha Kärkkäisestä ja hänen yhteistyöstään uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen aktivistien kanssa.

Artikkelin jälkeen moni suomalaisyritys sanoutui irti ääriajattelusta. Tuolloin Fazer, Fiskars, Joutsen ja Berner kertoivat harkitsevansa uudelleen yhteistyötään ketjun kanssa. Fiskars lopetti yhteistyön Kärkkäisen kanssa viime vuoden lopussa. Finlayson ja Otava olivat jo aiemmin katkaisseet suorat välinsä Kärkkäiseen.

Makia ei erityisemmin noussut tuolloin julkisuuteen, mutta nyt sen tuotteiden löytyminen Kärkkäisen hyllyiltä herätti närää.

Makia on tullut tunnetuksi vastuullisuustempauksistaan. Aiemmin kesällä se kertoi luopuvansa kertakäyttöpakkauksista verkkokaupassaan ja viime syksynä yritys sulki verkkokauppansa ja lippulaivamyymälänsä Black Fridayn ajaksi.

Makia vastasi Höltän huomautukseen Twitterissä:

"Hei Elina. Haluamme olla yhtälailla myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuvien asiakkaidemme ulottuvilla. Tästä syystä muutamalla paikkakunnalla kyseinen ketju palvelee kätevästi myös suurta osaa heistä. Yst. terv. Makian asiakaspalvelu"

Myös tämä vastaus herätti kritiikkiä sosiaalisen median viestintäväylillä. Useat ihmiset nostivat esiin, että on muitakin tapoja saada tuotteet ihmisten saataville kuin Kärkkäisen myymälät.

Eräs Twitter-käyttäjä huomautti myös riskistä brändille:

Makia kommentoi asiaa M&M:lle sähköpostitse. Makia korostaa myös tässä viestissään pyrkivänsä palvelemaan jälleenmyyjiensä kautta tavallisia suomalaisia sekä ulkomaisia asiakkaitaan mahdollisimman kattavasti ja tasapuolisesti.

"Arvioimme tasaisin väliajoin kumppaneitamme ja teemme sen pohjalta tarvittavia toimenpiteitä", Makia Clothingin allekirjoittamassa viestissä kerrotaan.

Makia myös vakuuttaa, ettei se "hyväksy minkäänlaista epäeettistä toimintaa, kuten syrjintää, uhkailua, häirintää tai loukkauksia".

Makian mukaan yritys pyysi vuonna 2017 selvityksen Kärkkäisen pääomistajaan ja liiketoimintaan liittyvästä toiminnasta.

"Olemme nyt tehneet uuden kyselyn asiaan liittyen ja mikäli havaitsemme, että periaatteidemme vastaista toimintaa on esiintynyt, tulemme uudelleenarvioimaan yhteistyön Kärkkäisen kanssa."

Artikkelia muokattu 17.8.2018 kello 8.52. Lisätty tieto siitä, että Fiskars lopetti yhteistyön Kärkkäisen kanssa.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö