Aikakone-yhtyeestä tuttu musiikkituottaja Maki Kolehmainen on toiminut muusana Makian uusimmalle t-paitamallile, joka popahtaa Makian verkkokaupaan huomenna perjantaina.

Maki + A -paidan idea lähti meemistä, jonka joku oli tehnyt viime syksynä, kun Makia oli joutunut kopiointikohun keskelle.

”Se meni niin, että kaverini lähetti minulle meemin, jossa oli mun pärstä ja A. Se nauratti minua niin paljon, että julkaisin sen Facebookissa. Ystäväni Alex Nieminen bongasi sen ja puhui siitä Makialle, missä sitten innostuttiin ajatuksesta. Mulla ei ole hajuakaan siitä, kuka alkuperäisen meemin on tehnyt, mutta nyt jalostetaan sitä vähän eteenpäin”, Kolehmainen kertoo.

Meemin kohteena olo sen sijaan ei ole hänelle uutta.

”Mulla on olemassa Facebookissa fanisivusto – tai antifanisivusto – ja siellä on tehty meikäläisestä satoja meemejä, ei tämä ole ainutlaatuinen meemi siinä mielessä. Rakkaalla lapsella on monta nimeä, vai miten se nyt meni”, Kolehmainen naurahtaa.

Itseironista otetta

Makian brändijohtaja Joni Malmi sanoo, että hymyilevä Maki paidassa on pieni valopilkku vallitsevassa tilanteessa.

”Meemi herätti pöhinää somessa ja oli meidänkin mielestä niin hauska idea, että päätimme tarttua siihen. Haluamme tuoda paidalla positiivista sanomaa”, Malmi sanoo.

Kampanja toimii myös testauksena tuotantotavalle, jota Makialla ei ole aiemmin ollut, eli tuotteita tehdään sen mukaan kuin ennakkotilauksia tulee. Tuotantoon menee sen verran paitoja kuin 15. päivään mennessä tulee tilauksia. Malmin mukaan jatkossa voidaan toteuttaa vastaavanlaisia kampanjoita.

Malmi sanoo, että myös Makialla on kampanjassa itseironinen ote.

”Tänä päivänä, kun monet asiat internetissä lähtevät nopeasti lumipalloksi ulos kontekstistaan ja muuttuvat negatiivisiksi, niin tämän kampanjan tarkoituksena on osoittaa, että mekin pystymme hulluttelemaan ja nauramaan itsellemme.”

Paidat ovat myynnissä kaksi viikkoa Makian verkkokaupassa huomisesta perjantaista alkaen, ja myynnistä 15 prosenttia ohjataan vähävaraisia perheitä auttavan Apuna ry -hyväntekeväisyysjärjestön toimintaan.

”Kun kerroin tästä tyttärilleni ja pojalleni, he nauroivat pari päivää. Ja Aikakoneen bändikaverini Sani lupasi jo laittaa sen paidan päällensä. Uskon, että kaikki kaveritkin menevät sen vitsillä ostamaan. Tämä aika vaatii myös tällaista positiivista huumoria ja hyviä juttuja huonojen uutisten sekaan”, Kolehmainen sanoo.

Lue myös: Makia joutui lomauttamaan myymälähenkilökunnan – tekevät nyt hyväntekeväisyystyötä

Nyt puhuu Makia: ”Bisnes jatkuu normaalisti”