Marimekon ja Uniqlon yhteinen vaatemallisto saapui myymälöihin ja verkkokauppaan tänä aamuna eri puolilla maailmaa.

”Globaalisti näin näkyvä brändiyhteistyö tarjoaa meille ainutlaatuisen mahdollisuuden kasvattaa Marimekon bränditunnettuutta laajan kohderyhmän keskuudessa, mikä on erittäin tärkeää kasvaessamme kansainvälisesti”, Marimekon toimitusjohtaja Tiina Alahuhta-Kasko kertoi Kauppalehdelle.

Marimekon ja Uniqlon yhteistyömallisto on saatavilla rajoitetun ajan syksyn ja talven 2019 aikana. Yhteistyö liittyy Marimekon kesällä 2019 solmittuun sopimukseen, johon liittyviä lisenssituottoja kirjattiin Aasian ja Tyynenmeren alueella kolmannella vuosineljänneksellä. Mallistossa on käytetty muun muassa Maija Isolan vuonna 1956 suunnittelemaa Kivet-kuosia, Annika Rimalan Tasaraitaa vuodelta 1968 ja Maija Louekarin Siirtolapuutarhaa vuodelta 2009.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Marimekko tekee yhteistyötä Uniqlon kanssa. Ensimmäinen yhteistyömallisto lanseerattiin keväällä 2018 ja sai Alahuhta-Kaskon mukaan hyvän vastaanoton. Myyntitavoitteita tai mahdollisia seuraavia mallistoja yhtiöstä ei kuitenkaan kommentoida.

Yhteistyömallisto on saatavilla Uniqlon myymälöissä ja verkkokaupassa kahdellakymmenellä kolmella markkinalla, pois lukien Uniqlon kotimarkkina Japani, jossa mallisto ei ole sopimuksellisista syistä saatavilla. Merkittävä osa Uniqlon myymälöistä kuitenkin sijaitsee Aasian kasvavilla kaupunkialueilla.

”Aasian ja Tyynenmeren alue on yksi Marimekon päämarkkina-alueista, jossa näemme kasvavaa kysyntää tuotteillemme etenkin pidemmällä aikavälillä”, Alahuhta-Kasko sanoo.

Marimekon ja Uniqlon omissa mallistoissa on normaalisti huomattava hintaero, ja yhteistyömallisto on hinnoiteltu sitä tarjoavan Uniqlon tuotetarjonnan mukaisesti. Esimerkiksi Kivet-kuosinen takki on Uniqlon mallistossa vähän yli sata euroa, kun vastaavan tuotteen hinta Marimekon omilla verkkosivuilla on yli viisisataa euroa. Alahuhta-Kasko ei kuitenkaan ole huolissaan Marimekon brändipositioinnista.

”Yhteistyömallistossa yhdistyy kummankin omat vahvuudet tavalla ja hintapisteellä, joka ei kilpaile suoraan meidän omien mallistojemme kanssa. Uskomme, että yhteistyö nimenomaan auttaa Marimekkoa positioitumaan globaalisti laadukkaana kuvioistaan ja väreistään tunnettuna designbrändinä. Yleisestikin tämän tyyppisten brändiyhteistöiden ajatus piilee juuri siinä, että rajoitetun ajan kuluttajat voivat tutustua tunnettuihin designerbrändeihin yhteistyömalliston kautta laajemmassa jakelussa.”

Uniqlo on yksi maailman suurimmista fast fashion -ketjuista, joka tuottaa uusia mallistoja tasaista tahtia eri puolilla maailmaa. Esimerkiksi suurin osa yhteistyömalliston tuotteista on valmistettu Kiinassa.

”Luonnollisesti meille Marimekossa vastuullisuusasiat ovat arvojemme mukaisesti erittäin tärkeitä. Yksi Uniqlon osaamisen erikoisalueista on laadukkaiden ja kohtuuhintaisten arkivaatteiden valmistus, ja yhdessä olemme suunnitelleet tämän yhteistyömalliston toiveenamme luoda ajattomia tuotteita, jotka tuovat kuluttajille iloa käytössä pitkään. Kun solmimme uusia brändiyhteistöitä, lähtökohtanamme on löytää kansainvälisesti tunnettuja ja kanssamme samaa arvomaailmaa jakavia brändejä.”