Ruotsalainen kustannusyhtiö Bonnier myi viime talvena Suomessa ilmestyvät Olivia-, Divaani- ja Costume-aikakauslehtensä Aller Media lle ja jäi Suomessa kustantamaan vain erikoislehtiä. Valtaosa Bonnierin lehtien toimituskunnasta siirtyi Allerin talliin, mutta lehtiliiketoimintaa johtanut Marjaana Toiminen jätti Bonnierin.

Toiminen on pitkän linjan lehdentekijä, jonka ura alkoi kulttuuritoimittajana. Bonnieria hän ehti palvella 8,5 vuotta. Hän perusti Suomeen Bonnierin paikallisyhtiön, jota ennen Bonnierilla oli Suomessa ollut vain tukitoimintoja.

Esimiehenä hän on toiminut kuitenkin jo 18 vuotta, muun muassa Image n ja Anna n päätoimittajana.

Kun Toiminen jäi pois Bonnierilta, hän alkoi miettiä seuraavia askeleitaan.

”Sanoin monelle työtä tarjonneelle ei, koska en enää pitänyt kyllin mielenkiintoisena tehdä samaa kuin ennen”, Toiminen sanoo M&M:lle.

Häntä ei saanut houkuteltua edes kovalla palkalla jatkamaan lehtibisneksessä.

Kesän lopulla häneen otti yhteyttä entinen kollega Bonnierilta. Sara Öhrvall oli vastannut Bonnierissa Ruotsissa konsernin tutkimuksesta ja kehittämisestä ja erityisesti mediakonsernin koko digitaalisista hankkeista. Myös Öhrvall halusi elämäänsä uutta. Hänellä oli tausta konsulttiyrittäjänä.

Naiset perustivat MindMill Network -verkoston, joka tarjoaa konsulttiapua kaikenlaisille yrityksille niiden digitaalisen kehityksen eri vaiheisiin.

”Digitaalisuus on muuttanut markkinoita, markkinointia ja kuluttajakäyttäytymistä. Kunnianhimoisena haaveena onkin opastaa yrityksiä mahdollisimman syvällisesti ja konkreettisesti niin, että ne menestyvät digimurroksessa”, Öhrvall sanoo.

Hänen mukaansa verkoston työ on tärkeää esimerkiksi median tulevaisuuden ansaintamallien pohtimisessa.

Verkostoon kuuluu jo joukko kokeneita digikonkareita. Muun muassa Piilaaksossa toimiva Sue Gardner on entinen Wikimedia Foundationin johtaja ja Guy Bar-Nahum on entinen Samsung in Mobile Labin varatoimitusjohtaja, joka Apple lla johti iPodin kehittänyttä teknologiatiimiä.

Mukana on myös Singaporessa terveydenhuollon teknologian start up -yrityksiä perustanut Ville Öhman, joka nykyisin toimii enkelisijoittajana.

Marjaana Toimisen mukaan MindMill Network on toiminut nyt täysillä kaksi kuukautta. Ensimmäisistä suomalaisasiakkaista hän mainitsee Sponda n.