Hyvää kevättä! Markkinoinnin automaatiosta on tullut käsite jota viljellään mediassa ja asiakaspalavereissa paljon. Se on asia, jonka kaikki hanskaavat.

Nykyaikaisilla työkaluilla ostaminen on lastenleikkiä ja kuka tahansa sen helposti voi toteuttaa. Esimerkiksi YouTube a on nykyään pakko ostaa DoubleClick Bid Managerin kautta, mikä on siis Google n oma mainonnanhallinnan ohjelmisto. On totta että työkalut helpottavat tekemistä, mutta usein unohdetaan meidän ihmisten osa tässä 'automaatiossa', sillä alustat on automatisoitu tekemään juuri sitä mitä me ne opastamme tekemään; hyvin tai huonosti. Otetaan elävä esimerkki eräältä sunnuntailta, jolloin allekirjoittanut päivän ratoksi pesi pyykkiä ja silitteli joitakin paitoja samalla musiikkia YouTuben kautta kuunnellen. Vajaan kolmen tunnin aikana, syystä tai toisesta kuulin saman mainoksen peräti 12 kertaa. Myönnän toki, että silitysvauhdissa (ja tuloksissa) on parantamisen varaa, mutta hyvä musiikki, aktiivinen lipsync, sekä tanssiliikkeet silityslaudan ympärillä tekivät hommasta mukavaa.Silityksen lomassa pelkän 10 sekunnin audion pohjalta en mainoksesta tunnistanut muuta kuin Blackalicious-artistin loistavan rap-klassikon. Nyt tiedän että kyseessä on YouTuben 10-vuotissynttärimainos, mikä on hienosti toteutettu, mutta tuskin olen ainoa jolta tämä mainos on mennyt ohi, koska en ruutua aktiivisesti toljota vaikka musiikista aktiivisesti nautinkin.Vaikka mainos on itse alustaa mainostava ja siten inventaari ilmaista, minkä tahansa mainoksen kuuleminen/näkeminen 12 kertaa lyhyessä ajassa tai ylipäätään on ärsyttävää, turhaa ja kääntyy itseään vastaan, vaikka se olisikin hyvällä musiikilla höystettyä.

Olin sisäänkirjautuneena, joten sen suhteen kuuntelukertojen rajoittaminen olisi ollut lastenleikkiä. Mielenkiinnosta (ja kieli poskessa) raportoin mainoksen ja mainitsin sen näyttökertojen rajoittamisesta, saamme nähdä mitä (jos mitään) tapahtuu.

Tämä on yksi esimerkki huonosti toteutetusta markkinoinnin 'automaatiosta'. Jos kyseessä olisi 'oikea' mainostaja heidän investointinsa olisivat valuneet hukkaan ja itseasiassa kääntyneet heitä vastaan.

Automaatio on ihmiselementin tarpeen vähentämistä/minimointia (human intervention), tehtiin sitten autoja tai mainontaa, ja vaikka koneet ja algoritmit siinä auttavat jonkun pitää niiden asetukset tehdä.

On illuusio että jokin ohjelmisto tai muu sen meille tekisi tai että asian muutamassa tunnissa/päivässä/viikossa oppisi. Mediasuunnittelussa tämä 'automaatio' tarkoittaa muun muassa:- Kohdeyleisön 'kääntämistä' tekniseen muotoon (eli mielenkiinnon, demografioiden, keksidatan jne. asettamista alustaan)- Kampanjoiden luovien toimivuuden varmistamista- Seurannan ja tagien asettamista ja sitä missä, milloin ja missä järjestyksessä ne toimivat (tag firing)- Mainosten näyttökertojen ja -järjestyksen hallinnointia- Mainosten näkyvyyden (ad viewability) varmistamista- Mainosten kontekstin turvallisuuden/sopivuuden varmistamista (brand safety)- Kampanjoiden ja kanavien yhteisvaikutusten analysoinnin teknistä mahdollistamista ja analysointia- Helposti ymmärrettävien ja selkeiden raporttien tuottamista ja tulkintaa siitä miten kampanja(t) liiketoimintatavoitteita edistävät- jne. jne.

Tämä kaikki siis skaalassa, koska kampanjassa on näyttöjä miljoonista kymmeniin ellei satoihin miljooniin ja homman pitää toimia niin ensimmäisessä kuin viimeisessäkin näytössä.

Asian voi tehdä helposti huonosti, kuten edellä, mutta kuten emmehän me insinöörille lähde kertomaan miten moottoreita tulisi suunnitella, vaikka netistä voimme CAD-ohjelmiston helposti ladata ja siihen käyttöohjeen (mistäs muualta kuin YouTubesta) löytää.

Kirjoittaja Antti Mäki on GroupM Finlandin Chief Digital Officer.