Pääkaupunkiseudulla toimiva hyväntekeväisyysjärjestö Apuna ry kertoo, että koronakriisi on entisestään syventänyt jo valmiiksi taloudellisissa ja sosiaalisissa vaikeuksissa olevien lapsiperheiden hätää.

Vapaaehtoistyötä aktiivisesti harrastavien Heidi Jaarin ja Merja Rantasalmen vuonna 2015 perustama yksityinen, voittoa tavoittelematon yhdistys Apuna ryhtyi lisääntyneeseen avuntarpeeseen vastatakseen keräämään avuntarvitsijoille lisävaroja kevään kampanjalla, johon hyväntekeväisyysjärjestö sai talkootukea markkinoinnin ja viestinnän ammattilaisilta.

#autameitäauttamaan-filmi syntyi karanteeniaikana täysin etänä ja talkoovoimin alusta loppuun. Tarkoituksena on konkretisoida taloudellisten vaikeuksien kanssa elävien lapsiperheiden hätä ja pyytää apua sen hoitoon.

”Filmillä esiintyvät lapset saivat itse miettiä, mitä kivaa he ensi kesänä aikovat tehdä. Näin saimme konkretisoitua sen, miten erilaisissa olosuhteissa monet elävät. Suomenkaan kaltaisessa hyvinvointiyhteiskunnassa ei ole itsestään selvää, että lapset pääsevät yhdessä leireille tai harrastamaan, lämpimään altaaseen uimaan, huvipuistosta tai matkailusta puhumattakaan. Toivon, että saisimme tänä keväänä annettua useammille lapsille mahdollisuuden normaaliin elämään, jossa vain mielikuvitus on leikkien rajana”, kertoo Heidi Jaari tiedotteessa.

#autameitäauttamaan-filmin käsikirjoituksesta, tuotannosta ja ohjauksesta vastasi mainostoimisto 358:n Ale Lauraéus yhdessä Tres Papricasin Tuukka Lappalaisen kanssa, joka myös kuvasi ja leikkasi filmin. Värinmäärittelystä vastasi Untamo Lehto ja äänitöistä vastasivat Soundartin Kari Haapala ja Ville Vento. Filmin on spiikannut näyttelijä Hannaleena Bensky. Kampanjafilmin tiedottamiseen tuli mukaan viestintätoimisto Wolfcomin ja Samuel Sorainen.

Ale Lauraéus kertoo, että filmillä esiintyvät lapset saatiin mukaan lähipiiristä ja kuvaukset tehtiin yhteisillä ohjeilla pienissä etätiimeissä yhden päivän aikana.

”Lapset ja heidän vanhempansa lähtivät mielellään mukaan, ja projekti avasi myös heille, miten hyvin heidän elämänsä on verrattuna monen muun arkeen. Oli hienoa myös huomata, kuinka moni ammattilainen tuli pikaisella aikataululla talkoisiin mukaan toteuttamaan tärkeän viestin rakentamista”, Lauraéus kiittelee tiedotteessa.

Kuluvan kevään koronaviruskriisi ja sitä seuranneet työttömyys ja koulujen sulkemiset ovat Apuna ry:n mukaan lisänneet avun tarvetta merkittävästi. Koulujen sulkeminen on useissa perheissä tarkoittanut päivittäisen lämpimän kouluaterian ja muun säännöllisen elämänrytmin puuttumista. Myös liikunta ja leikki ovat jääneet pois useiden lasten arjesta.

Yksityishenkilöt voivat antaa Apuna ry:n kautta lahjoituksia rahana ja lahjakortteina tai kohdistaa tukea suoraan esimerkiksi lasten harrastuksiin, ruokaan tai vaatteisiin.

Myös yritykset ovat osallistuneet auttamiseen järjestön kautta. Esimerkiksi vaatebrändi Billebeino lahjoitti yli kahden viikon ajan 15 prosenttia myyntivoitostaan vähävaraisten perheiden ruoka-apuun Apunan kautta. Samoin teki myös toinen vaatebrändi Makia, jonka suljetun lippulaivamyymälän henkilökunta myös auttoi järjestöä pakkaamalla ruokakasseja.

Mukaan auttamaan lähti myös muita yrityksiä ja julkisuuden henkilöitä.