Tiistaina lähetykset aloittanut Disneyn suoratoistopalvelu Disney+ kärsi ensimmäisenä päivänään kaatumisista ja keskeytyksistä, amerikkalaismedia kertoo. Toisilla striimaus ei toiminut ja jotkut eivät päässeet palveluun lainkaan.

Myös asiakaspalvelu ruuhkautui pahoin. Sosiaaliseen mediaan tulvi vihaisia kirjoituksia, joissa ihmiset kertoivat jonottaneensa tuntikausia päästäkseen puhelimella läpi.

Downdetector.comiin raportoitiin USA:n itärannikon aikaa tiistaiaamuna tuhansia vikailmoituksia. Pahimpien piikkien aikaan niitä oli tuli liki 8 000 tunnissa. Kyseinen verkkosivu on täysin ihmisten omien ilmoitusten varassa eli todellinen ongelmien kanssa painineiden asiakkaiden määrä on moninkertainen. Palvelu oli pahoissa ongelmissa tuntikausia.

Laajuudesta saa suhteellisen käsityksen vertaamalla Instagramiin. Kuvanjakopalvelu lakkasi hetkeksi toimimasta Suomen aikaa viime yönä, jolloin Downdetectoriin jätti asiasta ilmoituksen noin 4 000 ihmistä tunnissa. Instagramia käyttää päivittäin arviolta puoli miljardia ihmistä.

Disneyn mukaan syy oli odottamattoman suuri määrä asiakkaita.

”Vaikka olemme hyvin tyytyväisiä tähän ällistyttävään vastaanottoon, olemme tietoisia käyttäjien ongelmista ja pyrimme pikaisesti korjaamaan ne”, yhtiön tiedotteessa sanottiin.

Sen lisäksi, että palvelu on saanut paljon tilaa mediassa, markkinointi on osunut hyvin maaliinsa. Itsenäisen analytiikkayrityksen lokakuussa tekemän tutkimuksen mukaan 86 prosenttia tutkituista kuluttajista oli kuullut palvelusta ja puolet sanoi todennäköisesti tilaavansa sen.

Palvelua saa kokeilla viikon ajan ilmaiseksi, mikä on voinut vaikuttaa yleisöryntäykseen.

Kilpailee hinnalla

Disney+ on odotettu uutuus rajusti kilpaillulle suoratoistomarkkinalle. Se vetoaa kuluttajiin ainakin hinnalla, joka on vain seitsemän dollaria kuukaudessa. Disneyn fanikerhoon kuuluvat saivat ostaa kolmen vuoden paketin alle neljän dollarin kuukausihintaan. Netflixin kaksi samanaikaisa ruutua sisältävä perusversio maksaa USA:ssa 13 dollaria kuukaudessa ja neljän ruudun UHD-lähetykset sisältävä paketti 16 dollaria. Disneyllä UHD ja neljä ruutua kuuluvat hintaan.

Sisältöön kuuluvat satojen lastenelokuvien lisäksi Star Wars, Marvel ja Pixar-elokuvat.

Iso osa hinnoittelustrategiaa ovat paketit. Käyttäjä voi ostaa esimerkiksi Disney+, ESPN+ ja Hulu -paketin 13 dollarilla kuussa, jolloin voi säästä viisi taalaa.

Disney tavoittelee palvelulleen maailmanlaajuisesti 90 miljoonaa tilaajaa viiden vuoden sisään. Yhdysvalloissa Verizonin 19 miljoonaa asiakasta saavat sen vuoden ajaksi ilmaiseksi. Disney ei odota tekevänsä palvelullaan voittoa ainakaan viiteen vuoteen.

Tiistaina striimaus alkoi vain Yhdysvalloissa ja Kanadassa sekä pilotointi Hollannissa. Australia ja Uusi-Seelanti ovat vuorossa viikon kuluttua. Europpa saa odottaa maaliskuun loppuun, jolloin Disney+ on saatavilla nykytietojen mukaan kourallisessa läntisen Euroopan maita.