Moni muistaa Cambridge Analytica -skandaalin, jossa ulkopuolinen taho käytti Facebook in kautta kerättyä tietoa väärin, esimerkiksi poliittiseen kampanjointiin.

Business Insider kertoo pienimuotoisemmasta tiedon valumisesta vääriin käsiin Facebookin omistamasta Instagram ista. Hyp3r-niminen markkinointifirma on rohmunnut itselleen paljon tietoja Instagramin käyttäjistä ja laatinut heistä profiileja. Tätä varten on koottu ihmisten sijaintitietoja, kiinnostusten kohteita ja tietoja, joita käyttäjät ovat kertoneet itsestään. Talteen on otettu myös jaettuja kuvia, joiden jakajat ovat olettaneen katoavan 24 tunnin kuluttua.

Hyp3r on ollut Instagramin kumppani, mutta nyt some-palvelu on katkaissut suhteet putiikkiin.

BI toteaa, että Hyp3r on toiminnallaan rikkonut räikeästi Instagramin sääntöjä, aivan palvelun nenän edessä. Tämän ovat tehneet mahdolliseksi leväperäinen valvonta ja silkat konfigurointivirheet.

Instagram vakuuttaa nyt korjanneensa järjestelmiä siten, etteivät muut kumppanit pääse enää käyttämään Hyp3rin oivaltamaa porsaanreikää.

BI:n haastattelema Hyp3rin entinen työntekijä ihmettelee, miksi Instagram on jättänyt rajapintoihinsa aukkoja, joiden kautta tietojen kaiveleminen on ollut mahdollista: ”Keräämiemme tietojen suojaaminen ei olisi vaatinut paljoa, miksei sitä tehty? Yhtiön touhu vaikuttaa tekopyhältä.”

Hyp3r ei ole mielestään tehnyt mitään väärää.

Yhtiö on sanonut, että sillä on hallussaan ”ainutlaatuinen tietokanta, jossa on satoja miljoonia arvokkaita asiakkaita eri puolilta maailmaa”. BI:n tietojen mukaan yli 90 prosenttia tiedoista on koottu Instagramista.