Konfliktinratkaisujärjestö CMI :n tuore varainhankintakampanja tähtää naisten määrän lisäämiseen rauhanneuvottelupöydissä.

CMI:n mukaan keskimäärin kahdeksan prosenttia rauhanneuvottelijoista ja neljä prosenttia rauhansopimusten allekirjoittajista on naisia. Tavoitteena on pitkäjänteisellä työllä nostaa naisten osuus vähintään 30 prosenttiin.

Raivatakseen rauhanpöytiin tilaa naisille CMI on aloittanut Maailman huonoin vitsi -kampanjan, johon kuuluvat oma verkkosivusto ja video, jolla seurataan maailman huonoimman vitsin leviämistä.

Mukana ovat muun muassa kansanedustajat Jutta Urpilainen, Li Andersson ja Tiina Elovaara, laulaja Alma sekä näyttelijät Armi Toivanen, Tommi Korpela ja Aku Hirviniemi. Julkkisten kanssa videolla esiintyy myös presidentti Martti Ahtisaari, joka perusti Crisis Management Initiative ry:n, eli CMI:n presidenttikautensa päätyttyä vuonna 2000.

Kampanjan suunnittelusta vastaa Miltton. Kampanjafilmin on ohjannut Juho Konstig ja sen tuotannosta vastaa Also Starring. Digituotanto on Esmes Digital in käsialaa ja muusta liikkuvasta kuvasta vastaa Klok. Mediakumppanina kampanjassa on Basso.

Kampanjan tavoitteena on kerätä CMI:lle viisi rauhanneuvottelukierrosta, joista yksi maksaa keskimäärin 40 000 euroa. Keräystavoitteena on siis 200 000 euroa. Viime perjantaina alkanut kampanja on nyt saanut kerättyä hieman yli yhden neuvottelukierroksen verran varoja.

Presidentti Martti Ahtisaari toteaa, että on korkea aika tehdä naisille tilaa rauhanneuvottelupöytiin.

"Ilman tasa-arvoa emme koskaan pääse eroon konflikteista. Naisten tasa-arvoiset osallistumismahdollisuudet takaavat, että konfliktinratkaisussa hyödynnetään kaikki mahdolliset käytettävissä olevat tiedot ja taidot", Ahtisaari sanoo CMI:n tiedotteessa.

Ja mikä se maailman huonoin vitsi sitten on?

"Mitä yhteistä on kuulakärkikynällä, vissypullolla, keski-ikäisellä miehellä, kierrelehtiöllä ja kukkakimpulla?"

Vastaus: Kaikki nämä päätyvät rauhanneuvottelupöytään useammin kuin nainen.