yt-neuvottelut

Laura Kukkonen 13.6.2018 09:54

Marva ja Fokus Median yt-neuvottelut saatiin päätökseen – "Toimialalla mennään matalilla katteilla ja tehostamista täytyy tehdä"

Colourbox

Lehtitalot Fokus Media ja Marva Media irtisanovat yhteensä 16 henkilöä viime viikolla päättyneiden yt-neuvottelujen tuloksena.

Lehtitaloissa on käyty useita yt-neuvottelukierroksia alkukesällä. Kalevan yt-neuvottelut päättyivät toukokuun lopussa ja viime viikolla neuvottelut päättyivät Fokus Mediassa ja Marva Mediassa.

Aller Mediasta ja Sanomalta lehtiä ostaneen Fokus Median 5. kesäkuuta päättyneiden neuvottelujen tuloksena irtisanotaan kuusi journalistia ja kaksi toimihenkilöä.

"Siinä on taustalla säästötarve. Meille tuli Allerilta paljon uusia liiketoimintoja ja kesti hetken hahmottaa, mikä on paras ja tehokkain tapa organisoida toiminta. Siellä oli jonkin verran päällekkäisyyksiä ja yt-neuvottelut käytiin osana säästö- ja tehostamisohjelmaa. Saimme vähennettyä yhden irtisanomisen lomarahajärjestelyillä", Fokus Median toimitusjohtaja Tapani Pitzen kertoo M&M:lle.

Fokus Media osti kaikki Suomen Allerin julkaisemat kuukausilehdet marraskuun alussa 2017. Kuun lopussa nuorille naisille suunnattu Cosmopolitan siirtyi Sanoma Lifestyleltä Fokus Medialle.

"Tavoitteena on ollut kohderyhmäpeitto nuorten naisten osalta. Meillä on nyt Cosmopolitan, Elle ja Fit."

Pitzenin mukaan yt-neuvottelujen jälkeen Fokus Media jatkaa toimintansa yhtenäistämistä esimerkiksi ulkoisissa ostoissa ja ulkoasutuotannossa.

"On ollut erilaisia yrityskulttuureja, kun useita lehtiä on tullut taloon. Etsimme Fokus Median tapaa tehdä. Kestää oman aikansa, ennen kuin organisaatio löytää omat uomansa. Ei se vielä valmis ole ja hommia tehdään edelleen", Pitzen sanoo.

Länsi-Suomea ja Raumalaista julkaisevan Marva Median yt-neuvottelut päättyivät 8. kesäkuuta.

Marva Media irtisanoo kahdeksan ihmistä, ja kaikkiaan työpaikkoja vähenee 12 myös eläkkeistä ja määräaikaisuuksista sopimalla. Neuvottelujen arvioitu vähennystarve oli 14 henkilötyövuotta. Irtisanotut jatkavat töitään vuoden 2018 loppuun saakka.

Marva Median johtaja Reima Numminen sanoo, että taustalla on yhtiön aloittama rakenneuudistus, jonka tavoitteena on varmistaa paikallismedian menestys tulevaisuudessa.

"Emme ole lähteneet toimiin pakon edessä, vaan teemme uudistukset ennen kuin on pakko. Lähtökohtana on se, että kaikki mediat onnistuvat jatkamaan toimintaansa", Numminen sanoo.

Nummisen mukaan Marva Media keskittyy jatkossa tekemään "sopivassa suhteessa printtiä ja digiä". Yhtiön kustantama Länsi-Suomi ilmestyy printtinä ensi vuoden alusta lähtien viitenä päivänä viikossa. Aiemmin lehti on ilmestynyt seitsemän kertaa viikossa. Myös Raumalaisen ilmestymiskertoja harvennetaan kahdesta päivästä viikossa yhteen.

"Iso asia meidän näkökulmastamme on se, että olemme tehneet aiesopimuksen liittymisestä Lännen Mediaan. Sieltä saamme runsaasti aikaisempaa enemmän laadukasta sisältöä", Numminen kertoo.

Sekä Marva Median että Fokus Median johtajat toteavat, että toimet ovat välttämättömiä toimialan murroksen myötä.

"Toimialalla mennään matalilla katteilla ja tehostamista täytyy tehdä", Fokus Median Pitzen sanoo.

Numminen korostaa, että Marva Mediassa katsotaan positiivisesti tulevaisuuteen, johon kuuluu laadukas journalismi.

"Mekin julkaisimme juuri uuden sovelluksen käyttöön. Otamme lomien jälkeen uutta vauhtia uudella organisaatiolla."

Lehtitalojen alkukesän yt-neuvotteluista ja yhtiöiden pääluottamusmiesten näkemyksistä kertoo Journalisti.

Kommentti

19.03.2019 11:37

Oi vaalihuuma, missä viivyt?

Suomessa vieraileva turisti ei huomaa mistään, että eduskuntavaaleihimme on alle kuukausi aikaa. Milloin vaalimainonta käynnistyy toden teolla?