Yhdysvaltalainen pankki Capital One on joutunut massiivisen tietomurron kohteeksi, kertovat muun muassa The Guardian, BBC ja The Wall Street Journal.

Tietomurto koskettaa pankin mukaan noin 100 miljoonaa yhdysvaltalaista ja noin kuutta miljoonaa kanadalaista asiakasta.

Ohjelmistoinsinööri Paige Thompson, 33, pääsi kuluvan vuoden maaliskuun ja heinäkuun välisenä aikana käsiksi yli sataan miljoonaan luottokorttihakemukseen.

Haltuunsa hän sai Capital Onen mukaan 140 000 luottokorttiasiakkaan henkilötunnuksen, yhteensä 80 000 pankkitilin numeron sekä noin miljoonan kanadalaisen sosiaalivakuutusnumeron.

Edellä mainittujen tietojen ohella Thompsonin haltuun päätyi suuri määrä muuta dataa, muun muassa asiakkaiden nimiä, syntymätietoja, asuinpaikkatietoja sekä sähköpostiosoitteita.

Onni onnettomuudessa oli, että hakkeri ei onnistunut pääsemään käsiksi luottokorttitilien numeroihin eikä kirjautumistietoihin.

Hakkeroinnista epäilty Thompson pidätettiin maanantaina. Hän oli lehtitietojen mukaan kehuskellut teollaan GitHub -verkkosivuston keskustelufoorumilla.

Nuorta naista uhkaavat nyt viiden vuoden vankeusrangaistus sekä 250 000 dollarin sakot. Oikeuden kuulemistilaisuus on tarkoitus järjestää torstaina 1. elokuuta.

Capital One on arvioinut, että tietovuoto maksaisi sille tänä vuonna jopa 100–150 miljoonaa dollaria. Kyseessä on tiettävästi suurin pankkia koskettava hakkerointitapaus tähän mennessä.