Markkinaoikeus tuomitsi perjantaina J.W.-Yhtiöt Oy:n maksamaan 50 000 euron uhkasakon. Mainoksissa ei kerrottu kuluttajaluoton keskeisiä ehtoja.

Pikavippiyritys J.W.-Yhtiöt rikkoi vuonna 2012 markkinaoikeudelta saamaansa kieltoa ja joutuu maksamaan 50 000 euron uhkasakon. Markkinaoikeus korotti lisäksi kiellon tehosteena olevan uhkasakon 100 000 euroon.

J.W.-Yhtiöt mainosti Suomilimiitti-kuluttajaluottoja markkinaoikeuden kiellon vastaisesti. Vuonna 2018 esitetyissä mainoksissa ei kerrottu luoton keskeisiä tietoja. Näitä ovat esimerkiksi luoton todellinen vuosikorko sekä muut luottokustannukset. Ehtojen on lisäksi vastattava luotonantajan tavanomaisesti tarjoamia luottoehtoja.

Lainvastainen mainos pyöri kevään aikana kolmella eri televisiokanavalla yhteensä 117 kertaa. Tämän lisäksi yhtiön mainos näkyi 12 raitiovaunussa eri linjoilla loppusyksyllä yhteensä kahden viikon ajan. Luottoja markkinoitiin Matti Nykäsen kuvalla.

Lahtelaisen J.W.-Yhtiöiden liikevaihto melkein kaksinkertaistui vuoden 2017 aikana. Vuoden 2018 aikana se nousi hieman yli 20 prosenttiyksikköä ja oli lähes 30 miljoonaa euroa. Yhtiön tulos oli viime vuonna lähes 20 miljoonaa euroa ja liikevoittoprosentti huima 66.

Pikavippiyhtiö on sama, jonka myöntämästä tililuotosta kuluttaja-asiamies harkitsee nostavansa ryhmäkanteen, sillä sen luottokustannukset ovat kohtuuttomat. Tämä kuitenkin edellyttää, että kanteeseen ilmoittautuu riittävän suuri kuluttajaryhmä. Kuluttaja-asiamies pyytää kuluttajia ilmoittautumaan kanteeseen 22.11.2019 mennessä.