Suomen PEN:in sananvapauspalkinto 2016 on jaettu kustantajalle ja kulttuurikirjoittajalle Matti Suurpäälle. Palkinto myönnetään esimerkillisestä työstä sananvapauden alalla sekä jatkuvasta tuesta ja kannustuksesta, jota Suurpää on antanut nuoremmille sukupolville PEN:in piirissä.

Suurpää tunnetaan Suomen kirjallisuuselämässä kultivoituneena, älykkäänä ja kantaaottavana kirjoittajana ja mielipidevaikuttajana. Suurpää oli merkittävä henkilö myös Mukkulan Kansainvälisen kirjailijakokouksen toiminnassa erityisesti 1960-luvulla.

Myös kirjailija Kaari Utrio kiittää omaelämäkerrallisessa artikkelissaan Matti Suurpäätä kustannustoimittajana kuvaten tämän työtä seuraavin sanoin: "tukea, mutta ei ylemmyyttä, rohkaisua mutta ei holhoamista. Voiko paremmin kuvata sivistyneen, humaanin ihmisen asennetta?"

Suurpää on itse kirjoittanut useita teoksia, joista tuorein Kolme retkeä, tekstiä kirjallisuudesta, maalaustaiteesta ja musiikista kiteyttää Suurpään monipuolisen ja innoittuneen ajattelun.

"Suurpää on eurooppalainen kulttuuri-ihminen ydintään myöten ja kykenee tämän ihmisyytensä myös kantaa-ottavasti ja sivistyneesti ilmaisemaan, niin kirjoittajana kuin keskustelijanakin, tuoreimpana esimerkkinä kulttuuri- ja mielipidelehtien puolustaminen yhä ahtaaksi käyvässä taloustilanteessa", PEN kuvailee tiedotteessa.

Suomen PEN jakoi ensimmäisen sananvapauspalkintonsa vuonna 2012. Aiemmat palkitut ovat Ville Ranta (2012), Eva Neklyaeva (2013), Kimmo Oksanen (2014) ja Abdirahim "Husu" Hussein (2015).