Mainostoimisto McCann Helsinki on hakeutunut konkurssiin lokakuun alussa. Konkurssihakemus on tehty Briefcomm Oy:n nimissä. Kaupparekisterin mukaan yhtiö vaihtoi päätoiminimeään syyskuussa.

Yhtiön hallituksen jäsen Richard Bonner-Davies vahvistaa M&M:lle sähköpostin välityksellä, että yhtiö ajautui maksukyvyttömäksi koronapandemian aiheuttaman huonon taloustilanteen vuoksi. Bonner-Davies johtaa McCann Worldgroupin Keski- ja Itä-Euroopan sekä Pohjoismaiden liiketoimintoja.

Bonner-Davies kirjoittaa, että McCann Helsingin liiketoimintaa oli tuettu 1,62 miljoonalla eurolla kuluneen vuoden aikana, mutta toimintaa ei saatu nostettua tarpeeksi kannattavaksi. Konkurssipäätökseen vaikuttivat yhtiön aikaisemmat talousvaikeudet, tappiot ja asiakasmäärän hidas kasvu.

Tilinpäätöstietojen mukaan yhtiö on ollut operatiivisesti tappiollinen, mikä tarkoittaa, että sen toiminnasta saatavat tulot eivät ole kattaneet toiminnan juoksevia menoja, kuten palkkoja ja ostoja. Tilikausilla 2016–2018 yhtiö teki yhteensä 1,1 miljoonan euron tappiot. Kolmen vuoden aikana omistajat tukivat yhtiötä vastaavan summan edestä pääomalainoilla.

Vuoden 2019 lukuja ei ole saatavana, mutta konkurssihakemus osoittaa, että tappiokierre on jatkunut viime vuonna ja kuluvana vuonna. Yhtiö teki ilmoituksen osakepääoman menettämisestä elokuussa.

Suurimmillaan vuonna 2017 McCann Helsingin myyntikate oli 1,3 miljoonaa euroa. Vuonna 2018 myyntikate putosi kuitenkin 21 prosenttia 1,1 miljoonaan euroon.

Yhtiön osakkeet omistaa 2018 tilinpäätöksen mukaan Kyprokselle rekisteröity I&F Nordics ltd, joka kuuluu nykyään serbialaisomistuksessa olevaan I&F McCann Grupa -konserniin. Yhdysvaltalainen McCann Worldgroup myi 2016 pohjoismaiset toimintonsa Srdjan Šaperin perustamalle serbialaisyhtiölle.

Bonner-Daviesin kertoo, että Suomeen jää vuonna 2004 perustettu McCannin Worldgroupin yhteistyökumppani Brandson, jonka hallituksessa hän istuu. Vuonna 2018 toimisto teki 339 000 euron liikevaihdolla 6000 euroa tappiota. Toimisto työllisti kolme työntekijää.

Brandsonista on Bonner-Daviesin mukaan tavoitteena kehittää pienellä tiimillä toimiva, ketterä toimisto, jonka toimintaa tukevat muut verkoston toimistot.

Bonner-Davies ei ota suoraan kantaa siihen, millaisia henkilöstövaikutuksia McCann Helsingin konkurssilla on ollut ja siirtyykö henkilökuntaa esimerkiksi Brandsonin palvelukseen. Hän vahvistaa, että toimiston toimitusjohtaja Sari Heinilä on jättänyt yhtiön aiemmin keväällä omasta tahdostaan.