Lääkelaitos on jalkautunut toista kertaa historiassaan kansan pariin yleisökampanjalla, jolla pyritään levittämään tietoutta lääkeväärennöksistä.

Mainostoimisto Dynamon suunnitteleman ja Flashfabriekin toteuttaman "Väärennös vai ei" -kampanjan koukku on se, että esitutkimuksessa tunnistettu riskiryhmä eli nuoret ja varhaiskeski-ikäiset miehet saavat sijoittaa naamansa klassikkoelokuviin. Tarjolla on Tarzania, Night of the Living Deadia ja Chaplinia.

- Maailmalla lääkeväärennökset ovat yleistyneet niin paljon, että halusimme sosiaali- ja terveysministeriön kanssa yhteistyössä kasvattaa tietoutta. Nettikaupasta tilaamalla on mahdollista saada käsiinsä lääkeväärennös, jota on vaikea erottaa aidosta, kertoo Lääkelaitoksen tiedottaja Katja Lindgren-Äimänen.

Kaiken nähneet

Kampanja herättelee aiheeseen verkkosivuston ohella printti-ilmoituksin sekä bannerein. Sivustolla on tarjolla tarkempaa tietoa väärennöksistä. Lindgren-Äimäsen mukaan tavoitteena on herättää tietous siitä, että väärennöksiä ylipäätään on.

- Teimme taustatutkimuksen, jonka mukaan tietoisuus oli heikkoa. Löysimme myös riskiryhmän eli nuoret miehet, jotka käyttävät paljon nettiä, ja halusimme edetä kohderyhmän ehdoilla. Aiemmin olemme tehneet myös televisiota, mutta tässä vaikutti myös budjetin koko.

Kampanjan mediabudjetti on 150 000 euroa, josta valtaosa on laitettu printtiin, hieman erilaisella luovalla lähestymisellä.

- Printillä tavoittelemme sukupuoleen katsomatta vanhempia ihmisiä, joita ei niin hyvin viraaleilla tavoita. Tähän nimenomaiseen viraaliin taas päädyimme, koska halusimme yllättää kohderyhmän, joka on nähnyt netissä kaiken ja suhtautuu kyynisesti tavanomaisiin kampanjoihin. Suomessa ei oltu vielä tehty videoeditointeja mainoksissa, ja uskoimme, että tällä kampanjalla räjäytetään pankki, sanoo Dynamon asiakkuusjohtaja Tuija Meschini.

20 000 rikki

Pankki ei ole toistaiseksi räjähtänyt, mutta kampanja on ylittänyt kahden viikon jälkeen tavoitteensa, jotka olivat vaatimattomat.

Lääkelaitos tavoitteli viraalille 10 000 uniikkia kävijää, mikä ylittyi alle viikossa - ja ennen printtikampanjan alkua. Nyt kävijöitä on kertynyt noin 20 000 ja käyntikertoja reilut 22 000.

Kävijöitä sivusto on houkutellut 54 eri maasta. Ohjeet videoiden tekemiseen ovat suomeksi, mutta ne on esitetty sen verran havainnollisesti, että suomea puhumatonkin pystyy tekemään itsestään Tarzanin.

Meschinin mukaan valtaosa kävijöistä on tullut sivustolle keskustelupalstoilla levinneiden viraalilinkkien kautta. Vain 25 prosenttia on tullut klikkaamalla bannereita, jotka poistuvat mediasta tämän viikon lopulla.