Ulkomaat

Sanna Pekkonen, Ville Perttula 12.2. 10:51

Mediakatsaus: Snapchat testaa live-lähetystä talviolympialaisissa, IAB:n mukaan lohkoketjut sopivat videomainontaan

Christian Bruna
Olympialippu ja isäntämaa Etelä-Korean lippu liehuivat Pyeongchangin talviolympialaisten avajaisissa.

M&M koostaa maanantaisin kansainvälisissä lehdissä edellisellä viikolla eniten puhuttaneet aiheet.

Facebook testaa Yhdysvalloissa downvote-nappulaa, jonka avulla palvelun käyttäjät voivat piilottaa kommentteja.

Kun käyttäjä painaa downvote-nappulaa, hän joutuu perustella, onko kommentti loukkaava, harhaanjohtava vai keskustelun aiheeseen sopimaton.

Downvote-ominaisuuden avulla Facebook ammentaa tietoa siitä, millaiset kommentit ovat käyttäjien mielestä vastenmielisiä, valeuutistentapaisia tai asiaankuulumattomia.

Ominaisuus on suunniteltu Facebookin kehittämistä varten eli Facebookin käyttäjät eivät saa tietoa siitä, miten paljon heidän kommentinsa on saanut downvote-painalluksia. Asiasta uutisoi TechCrunch.

Facebookin edustaja kommentoi TechCrunchille, että downvote-nappula on näppärä tapa, jonka avulla palvelun käyttäjät voivat viestiä Facebookille epäsopivasta tai loukkaavasta kommentista.

Kyse ei ole Facebookin mukaan niin kutsutusta dislike-nappulasta eli alaspäin keinahtaneesta peukusta, jolla voi osoittaa tyytymättömyyttään johonkin asiaan. Dislike-nappulan saaminen Facebookiin on ikuisuuskeskustelu.

"Emme testaa dislike-nappulaa. Tutkimme ominaisuutta, joka antaa Facebookille palautetta julkisilla sivuilla julkaistuista kommenteista."

Facebook tiedotti tammikuussa, että se uudistaa uutisvirtaansa. Palvelun käyttäjien uutisvirta täyttyy tulevaisuudessa ystävien kommenteista ja päivityksistä. Facebook haluaakin painottaa yhteisöjen tärkeyttä uudistuksessa.

**

Yhdysvaltalaisen televisioyhtiön NBC:n mukaan Pyeongchangin olympialaisten avajaiset keräsivät 28,3 miljoonaa katsojaa perjantaina.

Katsojaluvut romahtivat vuoden 2014 Sotchin olympialaisista 11 prosenttia, jolloin avajaiset keräsivät 31,7 miljoonaa katsojaa.

Vuonna 2010 järjestettyjen Vancouverin olympialaisten avajaiset keräsivät peräti 32,7 miljoonaa katsojaa.

Vuonna 2008 Torinon olympialaisten avajaisia katsoi 22,2 miljoonaa urheilun ystävää. Asiasta uutisoi Ad Age.

**

Digimainonnan kasvua vauhdittava IAB julkaisi viime viikolla ensimmäisen raportin siitä, miten lohkoketjuteknologia voisi kehittää videomainosten ostamista ja myymistä. Raportista kertoo Ad Age.

IAB:n mukaan lohkoketjuteknologia sopii luonnollisesti digitaaliseen mainontaan. Järjestö arvioi, että lohkoketjuteknologian avulla mainonnan tehokkuutta voitaisiin kasvattaa, kustannuksia pienentää ja vähentää mainoshuijauksia.

Lohkoketjuteknologia voisi myös poistaa tarpeen mainospaikkojen ostojen välittäjille, koska lohkoketjuteknologiassa kaikki tehty kaupankäynti tallentuu automaattisesti niin, ettei sitä voida peukaloida jälkikäteen.

Tämän ominaisuuden on ajateltu luovan kaupantekijöiden välille jo valmiiksi luottamuksen, jolloin välittäjiä ei enää tarvittaisi.

**

Sosiaalisen median yhtiöt Twitter ja Snapchat julkistivat viime vuoden loka-joulukuun tuloksensa viime viikolla.

Twitter teki ensimmäistä kertaa voitollisen kvartaalituloksen. Twitterin mukaan muun muassa videosisällön parannukset ovat houkutelleet mainostajia.

Twitterin liikevaihto kasvoi loka-joulukuussa kaksi prosenttia vuodentakaisesta 731,6 miljoonaan dollariin. Yhtiön mukaan liikevaihdon kehitystä vauhdittivat aiempaa paremmin kohdennetut mainokset käyttäjille ja kasvu Yhdysvaltojen ulkopuolella.

Twitterin mukaan sillä on nyt 330 miljoonaa aktiivista kuukausikäyttää, mikä on neljä prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Snapchat taas kertoi kasvattaneensa päivittäisen käyttäjämääräänsä 187 miljoonaan käyttäjään, mikä on 18 prosenttia vuodentakaista enemmän.

Uutissivusto MarketWatch huomauttaa, että Snapchat jää kuitenkin yhä huomattavasti Facebookista, joka oli onnistunut kasvattamaan kävijämääräänsä 14 prosenttia valmiiksi paljon suuremmalla käyttäjämäärällä.

Snapchatin emoyhtiö Snapin liikevaihto oli loka-joulukuussa 285,7 miljoonan dollarin liikevaihdon. Yhtiö teki 350 miljoonan dollarin nettotappion. Tappiot olivat kuitenkin ennakoitua pienemmät.

**

Snapchat kokeilee live-lähetysominaisuutta tämän vuoden talviolympialaisissa. Live-lähetyksiä olympialaisista tekee Ad Agen mukaan yhdysvaltainen televisioyhtiö NBC. Myöhemmin ominaisuus on tarkoitus tuoda tarjolle muillekin käyttäjille.

Kokeilulla Snapchat seuraa muita somepalveluita, kuten Facebookia ja Instagramia, joissa on jo mahdollisuus tehdä livelähetyksiä.

Ad Agen mukaan lähetyksissä ei ole toistaiseksi mainoksia, mutta lehti uskoo niiden seuraavan perässä, kun live-lähetykset tulevat käyttäjille laajemmin saataville.