Teemapäivää koordinoi messualan kansainvälinen liitto The Global Association of the Exhibition Industry. UFI:lla on jäseniä 87 maassa.

Messu- ja tapahtumajärjestäjät ry:n toiminnanjohtaja Reija Könönen kertoo, että messuilla menee Suomessa paremmin kuin vuosiin, vaikka tapahtuma-ala ei ole koskaan kokenut valtavia notkahduksia Suomessa.

Esimerkiksi Helsingin Messukeskusta pyörittävän Suomen Messut -konsernin liikevaihto nousi viime vuonna 60,3 miljoonaan euroon ja liikevoittoa kertyi 2,8 miljoonaa euroa. Vuonna 2016 liikevaihtoa kertyi 56,9 miljoonaa euroa.

Tampereen Messut -konsernin liikevaihto oli viime vuonna noin 13 miljoonaa euroa. Liikevaihto kasvoi 35 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

Liikevoittoa konserni teki vuonna 2017 yhteensä 1,5 miljoonaa euroa. Tampereen Messut Oy:n liikevaihto oli 8,3 miljoonaa euroa.

UFI arvio viime vuonna tapahtuma-alan globaaliksi arvoksi 55 miljardia dollaria eli noin 46,7 miljardia euroa.

"Kädenpuristusta ei voi lähettää sähköpostilla, ihmiset kaipaavat kohtaamisia. Nykyään messut ovat erikoistuneet: on esimerkiksi lemmikkimessuja tai matkailumessuja. Ammattilaiset käyvät verkostoitumassa omien alojensa messuilla."

Könösen mukaan kasvavana trendinä on usean tapahtuman yhtäaikainen järjestäminen. Tarkoitus on, että kävijät pääsevät tutustumaan yhdellä lipulla muun muassa ruoka-, viini- ja kirjamessuihin.

Tällaisia kolmen messun jättitapahtumia on Könösen mukaan järjestetty Helsingissä, Jyväskylässä ja Turussa.

"Suomessa on viisi messukeskusta, joissa pystytään järjestämään tällaisia isoja messuja."

Könönen kertoo, että Asuntomessut ovat kävijämäärältään Suomen suurimmat. Viime vuonna Mikkelissä vieraili yli 130 000 kävijää kuukauden aikana.

Messut ovat tärkeitä alueelle, joissa tapahtuma järjestetään. Messu- ja tapahtumajärjestäjät ry:n sekä ammattikorkeakoulu Haaga-Helia tekemän tutkimuksen mukaan messut tuovat järjestämispaikkakunnilleen vuosittain 414 miljoonan euron tulovirran.

Tutkimuksen mukaan tapahtumien välitön työllisyysvaikutus paikkakunnille on 3138 henkilötyövuotta. Kokonaistyöllisyysvaikutus oli yli 8000 henkilötyövuotta. Suomessa järjestetään vuosittain yli 150 erilaista messutapahtumaa ja niihin osallistuu yhteensä 1,5 miljoonaa kävijää.

Suomen Messujen arvion mukaan Helsingin Messukeskuksen talousvaikutus pääkaupunkiseudulle oli yli 250 miljoonaa euroa.