Marraskuun ensimmäisellä viikolla suomalaiset miehet haastetaan puhumaan toisilleen ja kertomaan siitä somessa Puhetta lauteilla -kampanjalla. Tarkoituksena on rohkaista miehiä puhumaan vaikeistakin asioista toisilleen ja läheisilleen.

Kampanjan sosiaalisen median saunakeskustelutarinoiden tarkoituksena on kannustaa miehiä keskustelemaan avoimesti läheisten kanssa ja kuuntelemaan toisten tarinoita. Kampanjan Facebook-tapahtumassa jaetaan tietoa ja ajatuksia ja kerrotaan lisää kampanjasta.

Feeniks-hankkeen hankepäällikkö Miikka Vuorinen kertoo, että Puhetta lauteilla -kampanja tuo mukanaan yhteisöllisyyttä ja toivon ilmapiiriä marraskuun pimenevälle viikolle. Vuorinen korostaa, että myös miehet ovat valmiita puhumaan mistä vain, kun siihen vain on paikka ja hyvä seura.

”Puhumisella on väliä, ja mikä sen parempi paikka puhumiselle kuin hyvä seura ja lauteet. Rohkaisemme miehiä puhumaan keskenään arjessa, ilman päihteitä.”

”Olivatpa kyseessä sitten toimeentuloon, rakkauteen tai isyyteen liittyvät kysymykset, niistä pitää puhua nyt eikä liian myöhään. Ja jokaisella miehellä on lähellään ihmisiä, joita puhumisen esimerkki voi rohkaista”, Vuorinen kertoo tiedotteessa.

Tilastokeskuksen viimeisimpien barometrien mukaan kuluttajien luottamus omaan talouteen on laskussa. Lisäksi psyykkiset ongelmat ovat nousseet tänä vuonna, ja moni on huolissaan omasta toimeentulostaan. Ruuhkautuneet tukipuhelimet ja tukipalvelut osoittavat, kuinka monet haluavat puhua.

Mukana kampanjassa oleva Rauhanturvaajaliitto on rakentanut saunoja ja hyvää keskustelua maailmalle jo viisi vuosikymmentä. Kun suomalaiset rauhanturvaajat saapuvat toimialueelle 40 asteen helteeseen, he rakentavat ensimmäisenä tukikohtaan saunan, kertoo Rauhanturvaajaliiton vertaistukikoordinaattori Timo Ryhänen.

”Saunassa rauhanturvaajat, kuten muutkin suomalaiset ympäri maailman, rentoutuvat, juttelevat päivän sattumukset ja puivat vakavampiakin aiheita. Saunassa riisutaan vaatteet, arvomerkit ja tittelit, ja ollaan kaikki samanlaisia ihmisiä”, Ryhänen sanoo.

Suomessa saunan asema sosiaalisesti tasa-arvoistavana paikkana ulottuu kauas. Perinteen mukaan sekä miehet että naiset ovat voineet kertoa henkilökohtaisista ja kipeistäkin asioista toisilleen saunan lauteilla.

Maailmalla tätä yhteiskunnallista ilmiötä on tehnyt tunnetuksi muun muassa Joonas Berghällin ja Mika Hotakaisen ohjaama dokumenttielokuva Miesten vuoro, joka sai ensiesityksensä vuonna 2010.

Tästä huolimatta miesten ja eritoten suomalaisten miesten on perinteisen ennakkokäsityksen mukaan vaikea puhua henkilökohtaisista asioistaan sekä omista tunteistaan. Rauhanturvaajaliitto ei tätä väitettä Ryhäsen mukaan niele.

“Me haluamme lisätä ymmärrystä siitä, että kyllä ihminen ihmiselle puhuu tunteistaan ja kokemuksistaan, kun on oikea hetki, kaveri, tilanne eikä minkäänlaista pakkoa. Tämän kampanjan jälkeenkin olemme auttamassa, että kaikilla olisi juttelukaveri”, Ryhänen sanoo.

Puhetta lauteilla -kampanjassa ovat mukana Sosped-säätiön Feeniks-hanke, Rauhanturvaajaliitto, Miessakit ry, sekä Suomi Sauna Day. Kampanjan yhteistyökumppanina on rahoitusyhtiö Santander.

Koronapandemian johdosta miehiä rohkaistaan puhumaan pienissä porukoissa ja niissä saunoissa, joita heidän lähellään on. Flunssaoireisia kannustetaan soittamaan tavallista pidempi puhelu läheisilleen.

Kampanja päättyy miestenviikon huipentavaan isänpäivään ensi sunnuntaina 8. marraskuuta.