Kaikkien on oltava sosiaalisessa mediassa, mutta varovaisesti. Kukaan ei halua joutua some-kohun pyörteisiin.

Kanavienkin määrä vain kasvaa. Vuoden huiput -festivaalien paneelikeskustelussa mukana ollut viestintäasiantuntija Katleena Kortesuo kehottaa tutustumaan esimerkiksi uuteen Vero-palveluun eli vero.co :hon.

"Se on Twitter in, Instagram in ja Facebook in välimuoto. Sovellus vaikuttaa helppokäyttöiseltä. Se ei perustu algoritmiin, eli ihminen näkee sitä, mitä haluaa nähdä eikä sitä, mitä hänelle suositellaan", Kortesuo vinkkaa.

Paneelissa olivat mukana myös vloggaava pappi Jussi Koski ja maailman ensimmäistä Instagram Stories -draamasarjaa Karmaa käsikirjoittanut Veera Ojola.

YouTube ssa Pastorific-nimellä löytyvä Koski antaa erikoisen vinkin yritysten some-pohdintoihin.

"Älä tee videoita. Aika moni firma ja muu taho on lähtenyt sosiaaliseen mediaan ja YouTubeen tekemään todella huonoa sisältöä. Jos ne kanavat haluaa ottaa haltuun, täytyy niihin tehdä sisältöä taidolla. Yhteistyöt kannattavat, koska niiden kautta saa laatua", Koski sanoi.

Ojola uskoo, että sosiaalinen media vaikuttaa tulevaisuudessa merkittävästi tarinankerrontaan. Hän näkee, että esimerkiksi WhatsApp-sisältö antaa paljon tilaa yleisön omalle visualisoinnille. Ojola on ollut tekemässä nuortenlehti Demi lle Pientä Säätöä -sarjaa. Käytännössä kyse on chatissa tapahtuvasta keskustelusta, joka esitetään Instagramissa.

"Kehottaisin miettimään, mitä annettavaa tekstimuodolla tai grafiikalla on tarinankerronnalle ja miten voi hyödyntää sitä, että näyttää todella vähän. Esimerkiksi Älä kerro Martille -kampanjassa oli käytetty hienosti WhatsAppia", Ojola kertoi paneelissa.

Ojola, Kortesuo ja Koski pohtivat myös sitä, onko sosiaalisessa mediassa jo liikaa sisältöä. Ojola muistuttaa, että some mahdollistaa tarinankerronnan myös sellaisille ryhmille, joille se ei aiemmin ollut mahdollista.

"Haaveilimme pitkään draaman tekemisestä nuorille naisille ja tytöille. Halusimme kertoa tarinoita, joita ei vielä ole kerrottu. On tärkeää, että sisältöä on paljon ja että se on monipuolista. Mitä enemmän valikoimaa, sitä paremmin tarjontaa löytyy pienillekin kohderyhmille", Ojola sanoo.

Paneelikeskustelu liittyi Vuoden huiput -kilpailun Jokeri-sarjaan, joka on tänä vuonna Brändi sosiaalisessa mediassa. Sarjan tuomaristo joutui pureutumaan siihen, mikä tekee some-markkinoinnista aidosti hyvää ja menestynyttä.

Sarjan tuomariston puheenjohtaja, Kurio n strategiajohtaja Elli Tuominen muistuttaa, että yksittäiset kampanjat jäävät pitkäjänteisen ja vuorovaikutteisen tekemisen varjoon.

"Some on aina läsnäoleva media. Siellä pystyy rakentamaan brändiarvoa vuorovaikutuksessa yleisön kanssa", Tuominen sanoo.

Tuomisen mukaan kisasarjan shortille pääsi vain tiukkojen kriteerien läpi. Tuomaristo arvioi some-työn suhdetta brändin arvoon ja olemassaolon tarkoitukseen. Lisäksi he miettivät, ovatko sisällöt suunniteltu someen, onko niille löytynyt oma ääni ja tyyli sekä ovatko kampanjat oikeasti osallistaneet ihmisiä.

"Arvioimme töiden vuorovaikutusta. Palkituiksi tulevat sellaiset työt, joista näkyy että yleisö on osallistunut niiden menestykseen. Shortille valitut työt ovat kansainvälistä tasoa", Tuominen sanoo.

"Suomessa arvostetaan paljon aitoa ja rehellistä tekemistä. Kliininen sopii huonosti someen, kun taas rouhea ja aito toimii. Suomessa on siis hyvät mahdollisuudet tehdä hyvää some-markkinointia."