Tempaukset

Janne Soisalon-Soinen 9.7.2018 13:56 päivitetty 10.7.2018 14:46

Miljonääriksi julistautuneen Laurin, 40, portfoliossa mukana konkurssikypsiä yhtiöitä – Analyytikko: "Lähes kaikki yritykset ovat tappiollisia tai tekevät minimaalista voittoa"

Jenni Gästgivar / IL
Lauri Salovaara

Lauri Salovaaran mukaan hänen omistustensa arvo kaikkiaan kahdeksassa yhtiössä on 1 134 600 euroa. Ostajia Salovaara tuskin löytäisi tällä arvostustasolla, Kauppalehden analyytikko Ari Rajala arvioi.

Juontajana ja yrittäjänä tunnettu Lauri Salovaara on julistautunut miljonääriksi.

Viime vuoden helmikuussa käynnistyneessä projektissa "Miljonääriksi 500 päivässä" Salovaaran tavoitteena on ollut kasata miljoonaomaisuus ennen kuin ikää kertyy 40. Se päivä oli tänään maanantaina.

Hän sanoo puolentoista vuoden kuluessa hankkimiensa osakeomistusten arvoksi 1 134 600 euroa. Omistuksia on kaikkiaan kahdeksassa yrityksessä.

Kauppalehden analyytikon Ari Rajalan mukaan Salovaaran omistusten arvottaminen 1,1 miljoonaan euroon ei ole firmojen lukujen valossa järkevää.

Jos kaikkien kahdeksan sekä Salovaaran oman sijoitusyhtiön 7figuresin tuoreimmat luvut laskee yhteen, liikevaihto on kaikkiaan 3,37 miljoonaa euroa, liiketulos -1,1 miljoonaa euroa ja omaa pääomaa kaikkiaan 1,2 miljoonaa euroa.

"Aika vaikea on näillä luvuilla saada edes koko yritysryppään arvoksi miljoona euroa. Lähes kaikki yritykset ovat tappiollisia tai tekevät minimaalista voittoa", Rajala toteaa Kauppalehdessä.

Lisäksi Salovaara omistaa yhtiöistä vain murusia. Esimerkiksi Kleveristä hän omistaa 0,18 prosenttia, jonka arvo on joukkorahoitusannin kyseenalaisella 5,5 miljoonan euron valuaatiollakin vain 10 000 euroa.

"Vähintään yhden nollan saa ottaa miljoonasta pois, jotta päästäisiin salkun todelliseen arvoon. Tuskin arvo on edes lähellä 100 000 euroa", Rajala sanoo.

Salovaara on kasannut portfoliotaan ilman omaa rahallista panosta. Osakkeita vastaan Salovaara on tarjonnut yrityksille ainoastaan omaa osaamistaan ja aikaansa. Yhteydenottoja Salovaara sai noin 500 yrityksestä.

Alun perin Salovaaran tarkoituksena oli saada tilille kasaan miljoona euroa myymällä hankkimansa omistukset. Salovaara kuitenkin myönsi Kauppalehdelle jo projektin alettua, että ostotarjoukset hänen osuuksistaan riittäisivät projektin onnistumiselle.

Tilille ei ole tullut rahaa, eikä ostotarjouksiakaan ole esittää.

Lue koko artikkeli ja analyytikon arviot Salovaaran omistusyhtiöistä Kauppalehdestä.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö