Suomen muotiblogimaailma on ollut vuosia myllerryksessä. Kenttä muuttuu koko ajan, ja sen perässä saattaa olla vaikea pysyä. Muotibloggaajatkin ovat nykyään yhä enemmän esillä. He tekevät omia vaate- ja korumallistoja, ovat mukana tv-ohjelmissa ja tuottavat artikkeleita muotilehtiin.

Tämän luettuasi olet ehkä paremmin kartalla siitä, mistä suomalaiset muoti-, lifestyle- ja ruokablogit löytää tällä hetkellä.

Tämän hetken suurin blogiportaali Suomessa on Indiedays, joka kasvatti verkostoaan muutama viikko takaperin 300 blogiin. Tämän seurauksena kyseinen blogiportaali laajeni muoti-ja lifestyleblogeista myös ruoka- ja sisustusblogeihin. Indiedaysin omilla sivuilla on 27 blogia, mutta Indiedaysin uuden Inspiration-verkoston kanssa blogien määrä on kasvanut 300 blogiin. Tämä tarkoittaa käytännössä mainostajille sitä, että he voivat verkoston avulla tavoittaa nopeasti jopa 300 blogia.

Muita blogiportaaleja Indiedaysin lisäksi ovat muun muassa Lily, jonne valittujen bloggaajien lisäksi kuka tahansa voi perustaa oman blogin. Malli muistuttaa melko paljon ruotsalaista supersuosittua Spotlife-palvelua, jonka yksi keulakuvista on Blondinbella-blogi. Tämän lisäksi Bonnierin julkaiseman muotiyhteisö Costumen alla bloggaa muutamia muotibloggaajia, kuten Thing for the Blingin Teemu ja Auroran Henkarit-bloggaaja Aurora. Muut mediat ovat luonnollisesti myös olleet innokkaina haalimaan bloggaajia sivuilleen ja esimerkiksi Trendiltä, Divaanilta ja Cosmopolitanilta löytyy omat bloggaajansa.

Mielenkiintoisen tuulahduksen blogiportaaliskeneen on tuonut muutama uusi tulokas. Näistä ehkä kiinnostavin on Liemessä-ruokablogin Jennin perustama Ruokablogirinki. Tämän lisäksi muutamia muita mainitsemisen arvoisia ovat sisustukseen ja lifestyleen keskittyvä Casa-blogit sekä pian lanseerattava äitiysblogien kokoontumispaikka nimeltä Kideblogit.

Myös eräs mielenkiintoinen taho, joka on saanut jalansijaa muotiblogipuolella, on matkailusivu Rantapallo, jonne kuka tahansa voi perustaa omaan matkustamiseen liittyvän blogin. Esimerkiksi Suomen yksi suosituimmista bloggaajista Mungolife löytyy Rantapallon sivustolta.

Kaikki blogit eivät kuitenkaan automaattisesti kuulu minkään portaalin alle. Näistä mainittakoon esimerkiksi Charming Cava -blogi, Xenia’s Day -blogi, More to Love ja Yummy! -blogit. Yksi syy, miksi jotkut bloggaajat haluavat pysyä itsenäisinä, on riippumattomuuden tuoma vapaus. Cava-blogin Kristiina sanoo valinneensa itsenäisen bloggaamisen, sillä hän kokee tällöin olevansa täysin vapaa vaikuttamaan oman bloginsa sisältöihin, designiin ja tekniseen puoleen. Kristiina myös kertoo erääksi tärkeäksi syyksi sen, että hän pääsee itsenäisenä bloggaajana päättämään kaiken liittyen myös bloginsa yhteistyökuvioihin.

Vaikka suomalaiset muoti- ja lifestyleblogit ovatkin levittäytyneet usean eri portaalin alle, on niistä toisaalta tullut mainostajien kannalta entistä helpommin tavoitettavia. Näyttää siltä, että Suomi kirii hyvää vauhtia kiinni muita maita lifestyle- ja muotiblogiskenessä, ja se on tietysti sekä mainostajien että bloggaajien kannalta hieno uutinen.

Kirjoittaja Helene Auramo on sosiaalisen median toimiston Zipipopin toimitusjohtaja ja perustajajäsen sekä muotisivusto Indiedaysin hallituksen jäsen ja yksi perustajista. Auramo kirjoittaa säännöllisesti myös Zipipopin omaan Sosiaalinen media -blogiin.