Miltton Group perustaa uuden tytäryhtiön, jonka pohja tulee kaukaa alan ulkopuolelta. Miltton Branch -nimeä kantava osasto koostuu tutkijoista ja se lupaa koneoppimisen ja data-analyysin kautta tarjota asiakkailleen tukea strategiseen päätöksentekoon.

”Alkupiste on ymmärtää paremmin niitä kysymyksiä, jotka niin sanotusti pitävät asiakkaitamme hereillä öisin. Yhdistämme koneen ja ihmisen”, Miltton Groupin varatoimitusjohtaja Fredrik Heinonen sanoo.

Monialainen Emmy.network-tutkijaverkosto, josta osa nyt hyppää Milttoniin, on ollut koossa neljä vuotta. Tulijoiden taustat ovat Oxfordin ja Turun yliopistoissa.

Branchin toimitusjohtaja on kanadalainen Philip Roy, joka hänkin oli ryhmässä projektinjohtajana.

Verkostosta Milttoniin liittyy ensi vaiheessa matematiikan tohtori Jussi Westergren, jolla on aiempaa taustaa yritysmaailmasta ja startupeista, keinoälyyn keskittynyt tietojenkäsittelytieteen tohtori Mark Goldsmith sekä kaksi tohtorikoulutettavaa.

Kuluneiden vuosien aikana Westergrenin johtama verkosto on tehnyt yhteistyötä konfliktinratkaisujärjestö CMI:n kanssa ja auttanut Turun kaupunkia liikennesuunnittelussa. Jossain vaiheessa verkosto alkoi haistaa markkinapotentiaalia. Akateemikot näkivät ”lukemattomia” bisnestilanteita, joissa heidän keinoistaan olisi hyötyä, mutta ongelma oli, että uskottava kaupallinen alusta asiakasyhteyksillä uupui.

”Suorapuheinen sisäinen keskustelu oli hyvin silmiä avaavaa, ja käsitimme, että ehkä tämä pitäisi avata kaupalliselle puolelle”, Roy kertoo yrityksen synnystä.

Matemaatikot ja data-analyytikot ovat konsultti- ja markkinointialalla nykyisin ennemminkin vaatimus kuin poikkeus.

Royn mukaan ryhmän kehittämässä mallinnuksessa on poikkeuksellista, että siinä käytetään hyödyksi edistynyttä tilastotiedettä, verkostotiedettä, agenttipohjaista simulaatiota sekä tietysti koneoppimista ja data-analyysia. Sen avulla Miltton uskoo jatkossa pystyvänsä mallintamaan monimutkaisia syy-seuraussuhteita, päätösten seurauksia.

”Hybridilähestymistapa tekee työkalusta niin voimakkaan linssin, ettei sellaista meidän uskoaksemme ole koskaan ollut”, Roy sanoo.

”Hybridilähestymistapa tekee työkalusta niin voimakkaan linssin, ettei sellaista ole uskoaksemme aiemmin ollut.”

Hänen mukaansa työkalu pystyy tuomaan ”järjestystä kaaokseen” ja yhdistämään näennäisesti toisiinsa liittymättömiä kysymyksiä. Sen kautta voidaan ehkä haistaa muutoksia yritysten toimintaympäristössä. Kysymys, johon halutaan valaistusta, pitää vain ensin kyetä pilkkomaan hallittaviin osiin. Jos vaikka ilmastonmuutoksen vaikutukset bisnekseen ovat asiakasta valvottava asia, sitä lähdetään purkamaan pienempiin osakysymyksiin, joita analyysityökalulla voidaan mallintaa.

Roy kertoo, että seuraava askel on skaalata toimintaa. Hänen mukaansa tuote on kunnossa.

”Sanoisin, että meillä on täydellinen alku.”

”Tässä lähdetään matkalle, jossa kehitetään optimaalista ratkaisua asiakkaiden kanssa”, Heinonen täsmentää.

Juttua korjattu 25.11. klo 14.49: Muutettu ensimmäisen kappaleen termi ”akateemikot” sanaksi ”tutkijat”.