Mimmit koodaa -ohjelma sai arvostetun EU:n tasa-arvopalkinnon tänään EU-parlamentissa Brysselissä.

Euroopan talous- ja sosiaalikomitea (EESC) jakaa EU:n kansalaispalkinnon ohjelmille tai hankkeille, jotka toimivat sukupuolten välisen tasa-arvon puolesta EU-maissa. Nyt 11:ttä kertaa järjestettyyn kilpailuun osallistui 177 ohjelmaa 27 EU-maasta. Sen kantavana teemana oli tänä vuonna saada enemmän naisia Euroopan yhteiskunta- ja talouselämään. Kymmenen asiantuntijan paneeli palkitsi niistä viisi parasta. Mimmit koodaa -hanke oli yksi viidestä voittajasta. Erityismaininnan ja suurimman palkinnon, 14 000 euroa, sai italialainen Women’s Toponymy. Muut palkinnot olivat 9 000 euroa.

Mimmit koodaa -hankkeen ja erityismaininnan lisäksi EESC myönsi palkinnon bulgarialaiselle Fairy Tale -projektille, puolalaiselle Polish Women’s Strikelle ja belgialaiselle The Brussels Binderille.

Mimmit koodaa -hankkeen on perustanut Ohjelmisto- ja e-business ry yhdessä suomalaisten it-yritysten kanssa. Yksi hankkeen yhteistyöyrityksistä on Ambientia.

”Meidän osaltamme kaikki lähti siitä, kun Primus Motor eli Rasmus Roiha Ohjelmistoyrittäjistä soitti minulle. Suostuin siltä istumalta mukaan, koska halusin saada tähän maahan lisää keskustelua it-alasta, koodaamisesta ja sovelluskehityksestä. Myös diversiteettiä kaivataan vielä paljon lisää”, Ambientian muutosjohtaja ja yksi perustajajäsen Ville Availa kertoo tiedotteessa.

Ensi vuonna hanke valtakunnallistuu

Kaikki kahdeksan ensi vaiheessa kontaktoitua yritystä lähti mukaan ja toiminta oli käynnissä muutamassa kuukaudessa. Toiminta päätettiin aloittaa kokeilemalla ensin yhdellä koulutuksella. Ambientia antoi oman workshopinsa osallistujille resurssit eli opetustilat, tarjoilut ja koodauskoulutuksen. Koulutuksesta vastanneen verkkokauppajohtaja Tero Tielisen mukaan koulutus sai hyvän vastaanoton ja kiitoksia siitä, että osallistujat saivat lupausten mukaisesti koodata ja oppia koodaamaan ihan ”kädet savessa”. Ambientia suunnittelee parhaillaan yhteistyön jatkoa, muotoa ja toteutusta Mimmit koodaa -ohjelman kanssa.

Ohjelma tarjoaa naisille mahdollisuuden kokeilla koodaamista ja tutustua aiheeseen asiantuntijoiden opastuksella. Naiset pääsevät tutustumaan yritykseen, näkevät sen arkipäivän ja saavat tukea heitä askarruttavissa kysymyksissä. Mimmit koodaa -hanke kannustaa heitä oppimaan vertaisverkoston avulla; oppilaitokset tarjoavat varsinaisen opetuksen. Tähän asti ohjelma on järjestänyt koulutuksia, tukea ja tapahtumia pääkaupunkiseudulla, mutta ensi vuonna se laajentuu valtakunnalliseksi Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön apurahan turvin.

”Olemme erittäin otettuja tästä arvostetusta tunnustuksesta hankkeellemme ja tunnemme olomme voittajiksi”, kertoo Mimmit koodaa -hankkeen ohjelmakoordinaattori Milja Köpsi tiedotteessa.

”On Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön ansiota, että voimme nyt laajentua koko Suomen alueelle. Heidän lisäkseen haluan kiittää Ambientiaa ja kaikkia niitä nyt mukana olevaa 40:tä yritystä, jotka ovat mahdollistaneet toimintamme”, Köpsi jatkaa.

Mimmit koodaa -ohjelma käynnistyi vuonna 2018, ja se on innostanut tähän mennessä lähes 5 000 naista opiskelemaan ohjelmointia. Se on suunnattu erityisesti aikuisille naisille, jotka ovat jääneet urallaan sivuun ohjelmointiosaamisesta. Nyt naiset voivat opiskella koodaamista ja mahdollisesti työllistyä ohjelmistoalalle, jos kokevat sen omakseen.