Poliitikkojen sekä bisnes- ja mediaväen yhteiskunnallinen keskustelutapahtuma Porin Suomi-Areena alkoi tänään maanantaina.

Porissa on myös mukana lukuisia ministeriötä, virastoja ja valtionyhtiöitä. Talouselämä sai osasta niistä alustavia arvioita, joiden mukaan ne käyttävät Suomi-Areenaan vähintään noin 340 000 euroa.

Kansainvälistymis- ja rahoituspalveluita tarjoava julkinen organisaatio Business Finland on Suomi-Areenan pääyhteistyökumppani, ja sen kustannukset tapahtumasta ovat noin 95 000 euroa.

”Siitä suurin yksittäinen kuluerä on pääyhteistyökumppanuus. Meillä on siellä viikon aikana kolme varsinaista keskustelupaikkaa lavoilla. Tapahtuman järjestelyt, kumppaniteltat ja lavatekniikka ovat toinen suuri kuluerä”, Business Finlandin viestintäjohtaja Tomi Korhonen kertoo.

Pääyhteistyökumppanuuden hinta on Business Finlandille 42 500 euroa.

”Suomi-Areena on kuitenkin yhteiskunnallisista keskustelutapahtumista suurin ja näkyvin. Tänä vuonna osaaminen ja innovaatiot ovat keskeisinä teemoina. Ne ovat meidän toiminnan ytimessä”, Korhonen sanoo.

Muut Suomi-Areenan pääyhteistyökumppanit ovat tänä vuonna DNA, Opetusalan Ammattijärjestö OAJ, LähiTapiola ja Tieto.

Suomi-Areenan järjestäjät ovat Porin kaupunki ja MTV :n ”päätuotantokumppani” Mediahub Helsinki, joka on määrä fuusioida takaisin osaksi MTV:tä.

Porin kaupunki antaa tapahtumalle tilat ja kustantaa tapahtumapaikkojen rakentamista. Viime vuonna kustannukset olivat Porin kaupungille runsaat 240 000 euroa. Porin Suomi-Areenan tuottajan Tiina Lehtosen arvion mukaan kulut kaupungille ovat tänä vuonna samaa suuruusluokkaa.

Mediahub Helsinki soveltaa Suomi-Areenan keskustelutilaisuuksissa yhteiskunnallisiin toimijoihin ja yrityksiin eri hinnoittelua. Ministeriöt, järjestöt ja muut toimijat, jotka eivät ole yrityksiä, maksavat keskustelutilaisuuden järjestämisestä 1 100 euroa. Lisäpalveluna tilaisuuden striimaus maksaa 1 700 euroa.

Yrityksille hinnat ovat korkeampia. Pienet yhteiskunnalliset toimijat voivat saada stipendin, eli päästä osallistumaan keskustelutilaisuuteen maksutta. Jos yhdellä keskustelutilaisuudella on monta järjestäjää, maksu jaetaan niiden kesken.

Kansalaistoripaikka maksaa yhteiskunnallisille toimijoille koko viikolta 1 200 euroa. Maanantaista keskiviikkoon otettu paikka maksaa 900 euroa ja torstaista perjantaihin 900 euroa.

Mediahub Helsingin sisältöliiketoimintajohtaja ja Suomi-Areenan vastaava tuottaja Mari Haavisto kertoo, ettei Mediahub Helsinki anna ulos lukuja siitä, miten kannattava sille on järjestää Suomi-Areenaa.

”Voin kuitenkin sanoa, että se on kannattava tapahtuma.”

Haaviston mukaan ei ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka suuri osuus tilaisuuksien osallistujista on verovaroin toimivia julkisia organisaatiota.

”Olemme pitäneet siitä kiinni, että yrityksiä ja stipenditahoja on kumpiakin 15–20 prosenttia ja yhteiskunnallisia toimijoita loput, eli 60–70 prosenttia.”

Osallistumismaksujen lisäksi osallistuville organisaatioille syntyy muitakin kuluja esimerkiksi telttojen rakentamisesta ja tekniikasta sekä juontajapalkkioista.

Ulkoministeriön tiedottaja Sara Haalahti kertoo, että ministeriö maksaa yhteensä 4 400 euroa juontajapalkkioita. Haalahden mukaan ulkoministeriö maksaa toimittaja Riku Rantalan tunnin mittaisesta esiintymisestä 2600 euron bruttokorvauksen ja matkakulut.

Rantalan esiintymisen Suomi-Areenassa oli organisoinut Speakersforum-puhujatoimisto. Speakersforumin Suomen-maajohtajan Turo Temmeksen mukaan on liikesalaisuus, miten tilaajatahon puhujalle maksama bruttomääräinen palkkio jakaantuu puhujan ja puhujatoimiston kesken.

”Ne ovat liikesalaisuuksia. Jokainen tilaisuus on erilainen”, Temmes sanoo.

Joissain tilaisuuksissa esiintyjä saa tilaisuuden järjestäjältä käsikirjoituksen, eli tilaisuus on verraten helppotöinen, Temmes kertoo.

”Toisinaan esiintyjä joutuu tekemään hyvin paljon työtä valmistautuessaan, mikä vaikuttaa palkkion kokoon”, hän sanoo.

Temmeksen mukaan tapahtuman järjestäjä maksaa tavallisesti matkakustannukset.

”Palkkio on täysin tavanomainen. Se heijastaa siihen liittyvää merkittävää työmäärää ja sitä, että minun kasvoillani ja nimelläni markkinoidaan tätä tilaisuutta. Neljästä perheen kesälomaviikosta käytän yhden viikon tähän”, Riku Rantala kommentoi.

Suomi-Areenan ohjelman mukaan Rantala toimii juontajana myös Suomen maailmanperintökohteiden yhdistyksen ja Maanmittauslaitoksen, Valio n ja Stora Enso n sekä ympäristöministeriön tilaisuuksissa.

Majoituskulut voivat olla kovia Porissa, jossa hotellihuoneiden kysyntä on kovaa Suomi-Areenan aikana. Ulkoministeriö arvioi, että sen hotellikulut ovat noin 12 400 euroa.

Talouselämä selvitti, millaisia summia ministeriöt ja muut viranomaiset sekä valtionyhtiöt aikovat käyttää maanantaina alkavaan Suomi-Areenaan. Useat korostivat, että summat ovat alustavia ja että tarkat kustannukset ovat selvillä vasta myöhemmin. Joidenkin kohdalla summissa ei ole huomioitu matka- ja majoituskuluja. Selvityksessä ei ole mukana kaikkia Suomi-Areenan osallistuvia valtiollisia organisaatioita.

Päivitys 18.7.2019 kello 8.35: Lisätty Temmeksen ja Rantalan kommentit, jotka selventävät sitä, mistä puhujapalkkio muodostuu sekä muokattu otsikko siten, että se kuvaa tarkemmin Rantalalle maksetun palkkion luonnetta.