Kampanjan tavoitteena on auttaa tutkijoita ja sovelluskehittäjiä kehittämään suomenkielistä tekoälyä ja puheentunnistusta, joka ymmärtää suomen kieltä tarkasti – olipa kyseessä sitten oululainen, stadilainen, tamperelainen tai jopa turkulainen.

Hankkeesta vastaavat Valtion kehitysyhtiö Vake Oy, Yleisradio ja Helsingin yliopisto. Hankkeen suunnittelu- ja toteutuskumppanina toimii teknologiayhtiö Solita. Puhetta voi lahjoittaa osoitteessa lahjoitapuhetta.fi tai lataamalla Lahjoita puhetta -sovelluksen.

Tavoitteena on kerätä 10 000 tuntia vapaasti puhuttua suomenkielistä arkipuhetta eri-ikäisiltä, eri tavoin suomea puhuvilta ja eri murrealueilta. Lahjoitettu puhe käsitellään luottamuksellisesti eikä puhujia pyritä tunnistamaan.

Vaken ohjelmajohtajan Pia Erkinheimon mukaan puhelahjoitukset auttavat rakentamaan helpompaa tulevaisuuden arkea auttamalla teknologiaa ymmärtämään suomenkielisiä käyttäjiä paremmin heidän omalla kielellään.

”Vake on ollut mukana tukemassa Suomen kielten tekoälyn kieliresurssien kehitystä jo yli vuoden verran ja on hienoa tehdä Lahjoita puhetta-kampanjaa yhdessä Ylen ja Helsingin yliopiston kanssa.”

”Tietääksemme tämä Suomessa tehtävä työ pienten kielten tukemiseksi digitaalisessa maailmassa on ainutlaatuista, ja onkin herättänyt huomiota Euroopan komissiota myöten”, Erkinheimo kertoo tiedotteessa.

Avoimesti toteutettu, tietosuojan huomioiva tekoälypalveluiden kehitys edesauttaa luottamusta uusiin sähköisiin palveluihin, joilla olisi paljon annettavaa esimerkiksi suomalaiselle terveydenhuollolle, vanhustenhoidolle tai koululaitokselle, arvioi Solitan teknologia-asiantuntija Sami Köykkä.

”On tärkeää, että emme jätä suomenkielisten tekoälyhankkeiden kehitystä yksin kaupallisten toimijoiden, kuten Applen, Googlen ja Facebookin harteille. Olemme ylpeinä mukana tässä innovatiivisessa projektissa, joka auttaa konkreettisesti parantamaan suomenkielisten digipalveluiden laatua”, Köykkä toteaa.

Puheenlahjoitusta varten on kehitetty sekä selainpohjaisesti että mobiilisovelluksena toimiva puheenlahjoituskone. Puheenlahjoituskoneessa on valmiiksi erilaisia ohjattuja teemoja, joiden avulla lahjoittaja voi löytää helppoja puheenaiheita.

Ylen palvelupäällikkö Aleksi Rossi huomauttaa, että lahjoitusaktiivisuudella on merkitystä. Mitä enemmän ja monipuolisemmin puhetta saadaan kerättyä, sitä parempi puheentunnistus saadaan luotua. Tämä helpottaa jatkossa asiointia erilaisissa sähköisissä palveluissa.

”Pienenä kielialueena emme voi olettaa kansainvälisten jättien yksin huolehtivan suomen kielen toimivuudesta tulevaisuuden teknologioissa”, Rossi kommentoi.

Lahjoitettu puhe tallennetaan Helsingin yliopiston Kielipankkiin, josta sitä voidaan luovuttaa edelleen niin tutkijoille kuin yrityksillekin, puhesovellusten kehittämiseen ja tutkimukseen sekä kielentutkimukseen.