Poikkeusaika on kasvattanut suomalaisten someaktiivisuutta ja sosiaalisen median palvelujen käyttöä.

Erityisesti paikallisten yritysten, urheiluseurojen ja medioiden somealustojen seuraaminen on lisääntynyt poikkeustilan aikana merkittävästi.

Myös mediaa kulutetaan nyt innokkaasti, ja kotimaisten podcastien kuuntelu on tuplaantunut. Tiedot selviävät Dagmarin digitaalisen median tutkimuksen huhtikuun tuloksista.

Kaikenlainen aktiivisuus sosiaalisen median palveluissa on kasvanut poikkeustilan aikana huimasti. Tämä ei tarkoita vain muiden tekemisen seuraamista, vaan myös omaa aktiivisuutta, kertoo Dagmarin insight director Ville Rekula.

”Oma aktiivinen kommentointi somessa on lisääntynyt tammi–helmikuusta kuusi prosenttiyksikköä ja oman somesisällön tuottaminenkin neljä prosenttiyksikköä”, Rekula toteaa tiedotteessa.

Somepalveluista TikTokin ja Skypen viikkokäyttäjämäärä on lähes kaksinkertaistunut alkuvuoteen verrattuna. Myös YouTube, IGTV, Spotify ja Instagram ovat kasvattaneet suosiotaan poikkeustilan aikana.

Digitaalisen median tutkimusta on tehty kuukausittain jo vuodesta 2013. Tuoreimman, huhtikuun alussa tehdyn mittauksen mukaan myös yrityksiä seurataan nyt somessa entistä tarkemmin.

”Yritysten tuottama somesisältö kiinnostaa nyt huomattavasti aiempaa enemmän. Jo lähes kolmannes suomalaisista kertoo seuraavansa aktiivisesti tai melko aktiivisesti yritysten tuottamaa sosiaalisen median sisältöä”, kertoo Rekula.

”Myös urheiluseurojen ja medioiden somealustojen seuraaminen on noussut merkittävästi poikkeustilan aikana.”

Kriisiaika kasvattaa median yleisöä

Median kulutus on kasvanut kautta linjan. Etätöiden ja -koulun myötä ilmaisjakelulehtien lukeminen on vähentynyt, muutoin kasvua on saanut suurin osa mediakanavista. Eniten huomio kiinnittyy Rekulan mukaan podcastien suosion kasvuun.

”Nyt poikkeustilan aikana peräti 13 prosenttia kaikista suomalaisista kuuntelee useita kertoja viikossa kotimaisia podcasteja, kun ennen koronakriisiä osuus oli vain 6 prosenttia.”

Myös ulkomaisten podcastien suosio kasvaa, mutta niitä kuunnellaan edelleen noin puolet vähemmän kuin kotimaisia.

Sanomalehtien verkkosivuilla ja mobiilisovelluksissakin käy kuhina. Sanomalehtien verkkosivujen viikkokäyttäjämäärä on kasvanut alkuvuodesta seitsemän prosenttiyksikköä. Sama kasvuilmiö näkyy myös Ylen tv-lähetysten ja iltapäivälehtien verkkosivustojen seuraamisessa.

Kaikkien tv-kanavien netti-tv:t ovat kasvattaneet katselujoukkoaan, ja samalla myös sanomalehtien ja iltapäivälehtien videoiden säännöllinen katsojajoukko on kasvanut selkeästi.

”Netflixin katsominenkin on nousussa, mutta ero kohderyhmän koossa on hiuksenhieno kriisiä edeltävään aikaan. Nyt 40 prosenttia suomalaisista katsoo Netflixiä vähintään kerran viikossa, kun ennen poikkeustilaakin tavoittavuus oli jo 38 prosenttia”, Rekula toteaa.

Digitaalisen median tutkimus on Dagmarin oma digitaalisen maailman ja kuluttajan suhdetta seuraava tutkimus, jossa kerätään tietoa myös nousevista palveluista ja muista ajankohtaisista asioista.

Tutkimukseen vastaa kuukausittain 500 suomalaista. Tietoa on kerätty jo vuodesta 2013. Huhtikuussa 2020 julkaistut tiedot perustuvat 1.–6.4.2020 kerättyyn aineistoon. Huhtikuun aineistoa on verrattu tammi–helmikuussa 2020 kerättyyn aineistoon.