Lastenoikeusjärjestö Plan on lanseerannut Sheboard-sovelluksen, jonka tarkoitus on muuttaa tyttöihin liittyvää keskustelua ja puhetapaa.

"On selvää, että yhteiskuntana puhumme tytöistä ja pojista eri tavalla. Sovellus antaa ennakoivan tekstinsyötön avulla ehdotuksia siitä, miten tyttöihin liittyvää keskustelua voi muuttaa", Planin digitaalisen kehityksen koordinaattori Nora Lindström kertoo M&M:lle.

Sheboard-näppäimistösovelluksen kehityskumppanina on ollut Samsung Electronics Nordic. Kun sovelluksen ladannut alkaa kirjoittaa mihin tahansa älypuhelimen sovellukseen esimerkiksi lausetta tytöt ovat, Sheboard ehdottaa voimaannuttavia sanoja ja lauseita. Sovellus toimii englanniksi ja se on saatavilla Android-laitteisiin kaikkialla maailmassa.

Planin tavoitteena on herättää keskustelua siitä, miten tytöistä puhutaan, koska se vaikuttaa tyttöjen mahdollisuuksiin myöhemmin elämässä. Teknologia voi osaltaan muuttaa yhteiskuntaa ja keskustelua myös tyttöjä voimaannuttavaksi.

"Jo peruskoulun aloittavilla tytöillä ja pojilla voi olla selkeä käsitys siitä, miten heidän odotetaan käyttäytyvän, miten heitä arvostetaan ja mitä heiltä odotetaan tulevaisuudessa", Lindström sanoo.

Sheboardin on tarkoitus tavoittaa nuoret heidän omissa kanavissaan. Sovelluksessa käytettäviä voimalauseita on kerätty eri-ikäisiltä naisilta ja tytöiltä. Mukana ovat muun muassa Maria Veitola, Rita Kostama, Minna Parikka, Maryam Razavi ja Lenita Airisto. Lisäksi kehitystyöhön osallistuivat Planin lastenhallituksen tytöt.

Plan lanseeraa Sheboard-sovelluksen virallisesti Slush issa torstaina. Lindströmin mukaan Planin tavoite Slushissa on herättää keskustelua tyttöjen ja naisten asemassa teknologian kentällä.

"Haluamme saada tytöt mukaan kehittämään teknologiaa ja digitaalisuutta. Jos näin ei tapahdu, niin tytöt yksinkertaisesti jäävät jälkeen", Lindström sanoo.

Planin mainonnan kumppanina myös Sheboardin yhteydessä toimii Hasan & Partners. Myös Into-Digital on mukana yhteistyössä.