Japanilainen Muji avaa Helsingin-liikkeensä 8. marraskuuta. Helsinkiin avataan Euroopan suurin Muji-myymälä, joka tulee täyttämään koko Kampin kauppakeskuksen neljännen kerroksen.

Muji Finlandin toimitusjohtaja Toshihiko Tanaka kertoo, että kaikki on edennyt aikataulussa. Tanaka on asunut Suomessa kuusi kuukautta.

Muji on japanilainen lifestyle-kauppojen ketju, joka viestii ylpeästi olevansa bränditön. Mujin valikoiman tärkeimpiä tuotteita ovat jokapäiväiset tuotteet, ajaton design ja pelkistetty muotokieli. Tuotteet vaihtelevat kodin sisustuksesta vaatteisiin ja ruokaan.

Suomen-myymälä on monella tapaa merkittävä avaus japanilaisketjulle. Muji panostaa Suomeen merkittävästi, koska ennätykselliset neljä pop up -myymälää Suomessa ovat olleet menestyksiä.

Suomen-myymälä on avautuessaan Euroopan suurin. Lippulaivamyymälässä on 3400 neliötä, joiden sisään mahtuu 7 000 tuotetta ja sisustuspalveluita.

”Meillä on ollut yhteensä neljä pop up -myymälää Helsingissä, jotka on otettu täällä erinomaisesti vastaan”, Tanaka sanoo.

Helsingin-myymälään tulee myös 189-paikkainen ravintola, jota pyörittää Heikki Ahopelto. Ahopelto on arvostettu keittiömestari, joka tunnetaan lähiruoan puolestapuhujana. Ravintola kattaa noin neljäsosan liikkeestä.

”Heikki luo menun, jolla tulee olemaan ruokaa paikallisista raaka-aineista”, kertoo Tanaka.

“Panostamme kahvilassa ja ravintolassa laatuun sekä paikallisiin ja tuoreisiin raaka-aineisiin. Makumaailma yhdistelee japanilaisen ja suomalaisen keittiön parhaita puolia. Tarjoamme päivittäin kohtuuhintaista lounasta ja illallista”, Ahopelto lisää.

Helsingin-myymälään tulee Mujin uuden konseptin mukaisesti myös laaja ruokaosasto. Japanissa Muji on keväällä 2019 lanseerannut uuden myymäläkonseptin, jossa kaupoissa on myynnissä myös tuoreita vihanneksia, hedelmiä ja take away -annoksia.

Tanaka korostaa, että Helsinkiin tulee viimeisemmän muodin mukainen Muji. Myymälään tulee Muji Books -kirjaosasto ja myynnissä on esimerkiksi vain valituissa myymälöissä tarjolla oleva kokeileva Muji Labo -vaatemallisto – jälkimmäinen myös ensimmäisenä Euroopassa.

Yksi kiinnostavimmista konsepteista on Found Muji, joka myöskin nähdään Helsingissä. Kyse on konseptista, jossa Mujin suunnittelijat keräävät ympäri maailmaa arkipäivän käyttöesineitä, jotka ovat tietylle maalle tai alueelle tyypillisiä. Kevään mallistossa Japanissa myynnissä olivat esimerkiksi korit kolmesta eri maasta ympäri maailmaa.

Toshihiko Tanaka korostaa, että Found Muji on yksi tapa nostaa esiin paikallisuutta. Kaiken kaikkiaan Muji tekee yhteistyötä lähes sadan suomalaisen yrityksen kanssa.

”Haluamme auttaa paikallisia pieniä tuottajia”, hän linjaa.

Kampin myymälään palkataan noin 100 työntekijää, joista 70-80 kaupan puolelle. Toshihiko Tanaka kiittelee, että kiinnostus työpaikkoja kohtaan on ollut kovaa.

”Teemme parhaillaan haastatteluja, hakemuksia on tullut paljon”, Tanaka sanoo.

Vuonna 1980 perustetulla Mujilla on yli 900 myymälää ympäri maailmaa. Euroopan ensimmäinen Muji perustettiin Lontooseen vuonna 1991. Viime vuosina ketju on panostanut voimakkaasti Eurooppaan, jossa on nyt 57 myymälää.