Vastasatanut lumi peittää Seinäjoen Ideaparkin laakean pysäköintialueen. Autoja on vain muutama, mutta huomenna torstaina on toisin.

Ideaparkin avajaisjuhlat kestävät neljä päivää.

Tuomas Henttula on taas ajanut Turusta Pohjanmaalle. Hän ollut mukana käynnistämässä kaikkia kolmea Toivo Sukarin konsernin Ideaparkia. Lempäälän ja Oulun jälkeen Seinäjoki on todennäköisesti viimeinen.

Sukari Investin kauppakeskukset Suomeen on tehty, Suomi on täynnä. Konsepti on nyt hioutunut, ja voisimme lähteä viemään tätä ulkomaille”, kiinteistöyhtiö Sukari Investin hallituksen puheenjohtaja Henttula kertoo.

Ideaparkin tulonäkyy kaupungin keskustassa. Muutama liiketila on tyhjillään, näyteikkunaan kiinnitetty viesti kertoo yrityksen muuttaneen Ideaparkiin, parin kilometrin päähän.

”Me emme ole aktiivisesti keskustelleet keskustan kiinteistösijoittajien kanssa. Emme ole kalastelleet vuokralaisia, moni pienyrittäjä on kysellyt pääsyä tänne. Osa konsepteista on meille sopinut.”

Henttula on varma siitä, että Ideapark tekee ajan mittaan hyvää Seinäjoen alueelle, vaikka aluksi se väistämättä vie asiakkaita muilta.

Hän on laskenut, että kävijöitä tulee kautta Pohjanmaan yli kolme miljoonaa vuodessa.

”Maakunnassa ei ole toista tällaista kauppapaikkaa, liikkeitä on yli sata. Seinäjoen hyvinvointi on meillekin tärkeää, eihän meille muuten riitä asiakkaita.”

Lue lisää: Sukarin kolmas Ideapark nousee Seinäjoelle – aikaisemmat hankkeet kaatuivat riitoihin, ja se oli "mahdoton onni"

Kauppakeskuksen rakentaminen Joupin pellolle kesti puolitoista vuotta.

”Isoimmat väännöt käydään alussa siitä, toteutuuko hanke ja saadaanko rahoitus. Perheyhtiönä pystymme ottamaan enemmän riskiä, olemme joustavia. Seinäjoen sadan miljoonan euron rahoituksesta vähän yli puolet on Nordealta , puolet on omaa.”

Aiempien hankkeiden peruina Sukari Investillä on kontakteja, joiden kautta neuvottelut vuokralaisista ovat sujuneet joutuisasti. Ankkurivuokralainen on Kesko , jonka Citymarket muutti lähistöltä Ideaparkiin.

Keskuksessa on myös autokauppa, paikallinen Bayerncar . Lempäälän Ideaparkissa on Suomen suurin käytettyjen autojen kauppa.

”Koko ajan pitää olla hereillä ja miettiä, mitä uutta voisimme tehdä. Kun avasimme autokaupan Lempäälässä, moni kokenut sijoittaja ihmetteli, että eihän autokauppaa ole kauppakeskuksessa missään. Aivan, vastasin.”

Henttula on ollut Sukari-konsernin palveluksessa koko uransa. Hän aloitti Maskun Kalustetalon talousjohtajana. Konsernin pääomistaja Toivo Sukari jäi operatiivisesta johdosta pois 2015, ja Henttula nousi toimitusjohtajaksi.

”Ei hän eläkkeelle jää, nyt hänen roolinsa on keksiä uusia ideoita. Osa niistä on toteutettavissa ja osa on liian hurjia. Luovuudelle jää enemmän aikaa, kun ei ole päivittäisissä töissä mukana. Malediivien auringossa pystyy miettimään kaikennäköisiä viritelmiä”, Henttula toteaa nauraen.

Sukarin ja hänen tuoreen puolisonsa häämatka ei ole jäänyt julkisuudelta piiloon.

Nyt yrityksen johto pohtii konsernin uutta strategiaa. Sukari Invest on neliöillä mitattuna Suomen kolmanneksi suurin kauppakeskusten omistaja. Edellä ovat Citycon ja Sponda .

”Ideaparkin konsepti voisi toimia ulkomailla kakkoskaupungeissa, isoin kaupunki ei olisi paras, koska silloin täytyy rakentaa kerroksia. Suomessa olemme kiinnostuneita logistiikkakiinteistöistä, niitä tarvitaan, kun verkkokauppa kasvaa.”

Seinäjoen Ideapark ei ole myynnissä, vaikka Sukari on näin vihjannut. Yhtiöllä on yli 50 vuoden vuokrasopimus kaupungin kanssa. Tontilla on tilaa kolmen hehtaarin laajennukseen.

”Topi on kauppamies. Mutta meillä on pitkä rahoitus, katsomme rauhassa, miten tämä lähtee käyntiin.”

”Koko ajan pitää olla hereillä ja miettiä, mitä uutta voisimme tehdä.”

Maskun saneeraus vei välillä yöunet

Olet ollut Sukari-yhtiöissä töissä koko urasi ajan. Miten yhteistyösi Toivo Sukarin kanssa alkoi?

”Olimme perhetuttuja, isäni auttoi häntä 1990-luvulla. Sen paremmin en häntä tuntenut, olin lapsuudessani tavannut joskus. Tulin ensin Maskun Kalustetaloon talousjohtajaksi, sen jälkeen konserniin talousjohtajaksi ja varatoimitusjohtajaksi. Olemme käyneet pitkän polun Topin kanssa.”

Sukari on konsernin pääomistaja. Miten paljon hän ottaa kantaa johtamiseen?

”Joka viikko sparrailemme asioita, nytkin hän on Malediiveilta soitellut ja kertonut uusia ajatuksiaan. Hänellä on paljon ideoita. Kun aamulla herään, en koskaan tiedä, mitä pitää lähteä selvittämään. Tässä ei pääse kyllästymään, pidän siitä. Koen itsekin olevani enemmän yrittäjä ja liikemies kuin palkkajohtaja.”

Mikä on ollut kovin paikka urallasi?

”Jouduin vetämään Maskun Kalustetalossa kolmet, neljät yt-neuvottelut peräkkäin. Ihmisten irtisanominen on ollut vaikein paikka, sitä ei koskaan unohda. Neuvotteluja oli paljon, koska niitä käytiin erikseen myymälöiden, hallinnon ja varaston henkilökunnan kanssa. Olin silloin Maskun talousjohtaja. Saneeraus oli iso päätös, tiesimme, että siitä tulee julkinen asia. Jälkikäteen ajatellen se oli yhteiskunnallisesti oikea päätös. Yhtiö tuli kuntoon, nyt se kasvaa ja työntekijöiden määrä on noussut yli 350:een.”

Miksi Maskun Kalustetalo piti hakea saneeraukseen?

”Se oli monen asian summa. Kiinteistö- ja huone- kaluliiketoimintaa tehtiin vuoroin jomman kumman ehdoilla. Nyt huonekalubisnes toimii vuokrakiinteistöissä, saneerauksen kautta saimme rakenteen selkeytettyä systemaattisesti. Aika oli raskasta, öitä joutui valvomaan. Mutta näimme, että näin huominen on parempi. Saneeraus päättyi 2016. Viime vuonna Masku teki ennätystuloksen ja tämä vuosi on vielä parempi.”