Iron Sky Universe Oy:lle on kertynyt lähes 70 maksuhäiriömerkintää. Bisnode kertoo raportissaan, että kyseessä ovat yksipuoliset velkomustuomiot ja trattaprotestit.

Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen hakee Iron Sky Universea konkurssiin. Konkurssihakemus on jätetty Helsingin käräjäoikeuteen viime viikon maanantaina.

Maksuhäiriöiden määrä on jatkanut kasvuaan, koska vuoden 2019 heinäkuussa niitä oli kertynyt alle 50. Iron Sky Universe nyttemmin tehnyt kaupparekisteriin ilmoituksen osakepääoman menettämisestä.

Yksipuolisissa velkomustuomiossa on kyse aiempaa suuremmista summista. Yksi niistä on yli 35 000 euroa, toinen 31 000 euroa ja kolmas yli 11 000 euroa.

Trattaprotesteja on kymmenien tuhansien eurojen edestä, ja tilittämättömiä veroja on kirjattu yli 15 000 euroa. Kauppalehden protestilistalla Iron Sky oli viimeksi perjantaina (KL 16.10.).

Velkojien joukosta löytyvät esimerkiksi Verohallinto, Sergel Finans, Kovanen Yhtiöt, Mehiläinen, Ropo Capital, Collector Inkasso, Helsingin kaupunki ja Työttömysvakuutusrahasto.

Vuoden 2018 lopussa Iron Sky Universella oli velkaa yhteensä 6,1 miljoonaa euroa. Kauppalehden analyytikko Ari Rajala ei pidä syntynyttä tilannetta yllättävänä: kun tulorahoitusta ei juuri ole, ovat maksuhäiriöt ja konkurssihakemus ymmärrettävä lopputulos.

Kuunatsit nauttivat suurta suosiota

Iron Sky saavutti suursuosion vuonna 2012. Ensimmäinen elokuva kertoi siitä, kuinka vuonna 1945 kuun pimeälle puolelle lentäneet natsit palaavat valloittamaan maailman.

Jatko-osia suunnitellut Iron Sky Universe keräsi kasvurahoitusta Invesdorin joukkorahoitusalustalla: annissa yhtiön arvoksi laskettiin 2,5 miljoonaa euroa vuonna 2014.

Invesdorin kautta Iron Sky saikin 421 sijoitusta. Sijoittajat saivat seurata, kun lupaukset 5–6 miljoonan euron liikevaihdoista ja miljoonavoitoista jäivät toteutumatta.

Lisäksi Iron Sky War Bond keräsi vuonna 2015 Invesdorin kautta lähes 250 000 euroa. Bondin kuponkikorko oli 4–8 prosenttia.

Sijoittajille tarjottu tarina ei toteutunut. Vuoden 2017 liikevaihto oli 13 000 euroa ja vuoden 2018 184 000 euroa.

”Tyypillistä joukkorahoitusta tässä on tuo tulevaisuuden ennuste, jossa luvataan miljoonien eurojen liikevaihtoja. Toteuma on ollut vain muutama prosentti”, Rajala huomaa.

”Suurempia kuin Hollywood-studiot”

Invesdorin joukkorahoitustarinassa Iron Sky Universe kertoi loistavasta tulevaisuudesta. Se puhui ”monimediallisesta tieteissaagasta”, joka tuotetaan yhdessä yleisön kanssa.

”Yhdessä osallistuvan yleisön kanssa olemme suurempia kuin kaikki Hollywood-studiot yhteensä”, yhtiö markkinoi Invesdorin sijoitustarinassa.

Pääosa yhtiön rahoituksesta tuli ennakkomaksuina. Vain noin puoli miljoonaa euroa kertyi joukkorahoituksesta osakkeina ja War Bond -joukkolainana.

”Vielä keskeneräisen elokuvan kustannukset kirjattiin taseen muihin pitkävaikutteisiin menoihin, joita oli vuoden 2018 lopussa 5,7 miljoonaa euroa”, Rajala kertoo.

Tästä syystä yhtiön tuloslaskelma näytti vain niukkaa tappiota, vaikka rahaa kuluikin elokuvan tekoon. Ensimmäisen Iron Sky -elokuvan tuotti Blind Spot Pictures Oy, jonka verottaja haki konkurssiin jo kesäkuussa 2019.