Donald Trump totesi vain muutama päivä sitten, että näkisi TikTokin mieluummin kiellettävän Yhdysvalloissa kuin myytävän yhdysvaltalaiselle yritykselle. Viikonloppuinen puhelu Microsoftin toimitusjohtaja Satya Nadellan kanssa sai presidentin mielen kuitenkin muuttumaan, ja nyt Trump pitää kauppaa kannatettavana ideana.

Jostain kumman syystä Trump kuitenkin olettaa lisäksi, että Yhdysvallat saisi osan kauppahinnasta itselleen, mikäli esimerkiksi Microsoft ja TikTok pääsevät sopimukseen. ”On surrealistista nähdä Trumpin olettavan, että hän saisi siivun kauppahinnasta. Kyseessä on kaksi yksityistä yritystä, jotka hän itse käytännössä pakottaa alttarille”, TechCrunch kirjoittaa.

Trumpin mielestä koko sopimus – mikäli sellainen syntyy – on hänen ansiotaan, joten myös palkkio olisi paikallaan.

”Huomattava osa kauppahinnasta on siirrettävä Yhdysvaltain valtion kassaan. Teemme tämän diilin mahdolliseksi. Tällä hetkellä heillä ei ole mitään oikeuksia, jos me emme anna niitä. Annamme heille oikeudet, jolloin sen [rahan] on tultava tähän maahan”, Trump perusteli.

Viikonloppuista puheluaan Microsoftin Nadellan kanssa selostaessaan Trump totesi myös, että on ”luultavasti helpompaa ostaa koko hoito kuin vain 30 prosenttia siitä”, jotta nimen päättämisessä ei tulisi ongelmia. Presidentti kuvaili TikTokin nimeä ja brändiä ”kuumiksi”.

Trump kertoo asettaneensa takarajaksi yrityskaupan hieromiselle ”noin” 15. syyskuuta. Tällöin TikTok on määrä kieltää Yhdysvalloissa, mikäli sopimusta ei ole saatu aikaiseksi.

Kiinan hallinnon ohjauksessa toimiva China Daily kuvaili Trumpin suunnitelmia ”varkaudeksi” ja ”kiusaamiseksi”, uutisoi Reuters.